Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Christiansborg set fra Slotspladsen

Historisk aftale skal samle indsatsen for bæredygtig udvikling i tekstilindustrien med ny handlingsplan på Finansloven 2025

I fredags blev Finansloven 2025 præsenteret, hvor en handlingsplan for tekstiler indgår. Dansk Mode & Textil fremlagde i august et udspil til netop en national handlingsplan for tekstiler, hvor de kom med deres forslag til, hvordan en sådan kunne se ud. Og det er blandt andet på baggrund af dette udspil, at den tekstile sektor nu er kommet på finansloven. I Finansloven 2025 står der følgende om aftalen:

“Regeringen og aftalepartierne er enige om, at der skal udarbejdes en national handlingsplan for tekstiler, som kan bidrage til at sætte retning for en bæredygtig udvikling i tekstilindustrien.”

Herunder kommer der til at sættes ind på områder som informationskampagner til forbrugere samt undervisningsmateriale om, hvordan forbrug af tekstiler kan nedbringes, samt reparation af tekstiler. Samtidig er der fokus på at forberede branchen på mange af de tiltag, der vil komme som følge af EU’s Tekstilstrategi, herunder det udvidede producentansvar. Samtidig indgår den taskforce, der for nyligt er blevet dannet under Sikkerhedsstyrelsen til at screene for og identificere produkter fra udenlandske gigawebshops som eksempelvis Temu, der ikke lever op til gældende lovgivning og sikkerhedskrav.

LÆS OGSÅ: Danskernes mest benyttede webshops giver skæv konkurrence. Organisationer kræver ens regler for alle

Med handlingsplanen er håbet altså at løfte den danske tekstilsektor, så den forbedres mod at kunne leve op til kommende bæredygtighedskrav og -lovgivninger.

“Tekstilproduktionen verden over presser både vores klima og miljø. Vi står med et massivt overforbrug af tekstiler, der er vanskelige at genanvende, men også et stort potentiale for at skubbe udviklingen i en mere cirkulær og bæredygtig retning. Den mulighed griber vi med en national handlingsplan for tekstiler, hvor vi politisk sammen med sektoren, kan arbejde frem mod en samlet plan, der skal reducere tøjspild, fremme genanvendelse og gøre Danmark til et foregangsland, når det kommer til bæredygtige tekstiler,” siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Dansk Mode & Textil anslog, at det var nødvendigt at sætte 250 millioner af på Finansloven 2025, for at kunne gennemføre de nødvendige tiltag på deres udspil til den natinale handlingsplan for tekstiler. Imidlertid er der nu sat 40 millioner kroner fordelt over fire år af på den endelige finanslov for 2025. Nu skal udmøntningen af midlerne fastsættes mellem aftalepartierne. Her ser Dansk Mode & Textil frem til at fortsætte dialogen, skriver administrerende direktør Thomas Klausen i et LinkedIn-opslag.

LÆS OGSÅ: Ny EU-strategi for tekstiler er “den største omvæltning siden globaliseringen”