Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Karl Monies' sommerlæsning: "Jeg har aldrig hørt en så præcis beskrivelse af den kreative handling"

Hvad læser, lytter og oplever kreativ direktør og ejer af Monies, Karl Monies? Han fortæller, så du kan blive inspireret til din sommerunderholdning.
Hvad læser, lytter og oplever kreativ direktør og ejer af Monies, Karl Monies? Han fortæller, så du kan blive inspireret til din sommerunderholdning.

Hvad skal du lytte til denne sommer?

“Jeg hører mest Zetland, når jeg commuter, men når jeg løber, hører jeg for det meste lydbøger. Jeg har lige lånt ‘If Nietzsche Were a Narwhal’ af Justin Gregg på Libby/ E-reolen Global, der by the way er det bedste sted til at låne bøger på engelsk gratis. Har også lige færdighørt ‘The Creative Act: A Way of Being’ af heavy-produceren Rick Rubin. 

Jeg har aldrig hørt en så præcis beskrivelse og defineret oplevelse af den kreative handling. De første kapitler er de bedste. Noget, som han skriver, og som jeg selv altid har tænkt, men aldrig hørt andre steder, er, at vi som mennesker som udgangspunkt er kreative. Ingen er født mere eller mindre kreativ disponibel, men det er en del af at være menneske, som vi så enten vælger eller har mulighed for at undertrykke eller udforske. Så når folk spørger, hvor kommer din kreativitet fra, så er det måske bare, fordi den har fået lov til at være og blive næret, at du har den. 

Jeg er efterfølgende begyndt at høre hans podcast, Tetragrammaton, som også varmt kan anbefales. Der er ingen rammer for, hvor lange afsnittene er, eller hvem han snakker med ud over, at det er interessante mennesker, der er alt fra kosteksperter, forskere, astrologer, entreprenører, guruer, kreative direktører, popstjerner med videre. Jeg er fan!”

Hvad skal du læse?

“Ved ikke lige, hvor meget tid jeg får til at læse. Jeg har tre børn på 1, 3 og 6 år, så når de ikke er i vuggestue, børnehave eller skole, så har jeg ikke tid til noget som helst. Men jeg har dog lidt naivt lige købt Rune Lykkebergs ‘Det er punk at være positiv’ i håbet om, at hvis jeg har en halv time på et tidspunkt, så er det ok at glemme bogens storyline, ’en række interviews med internationale intellektuelle’ og bare få den læst. Og så skal jeg nok læse Martin Strids ‘Den fantastiske bus’ fem-syv gange.”

Hvad skal du opleve? 

“Vi skal op til Astid Lindgrens verden i Vimmerby og derefter til Gotland, som jeg glæder mig helt vildt meget til. Ved ikke rigtig hvorfor, men jeg har altid gerne ville til Gotland. Ud over at det ligger i verdens fedeste land, så er der et eller andet mystisk over den ø, som jeg glæder mig til at opleve.”

Gotland
Som perler på en snor, som hvalpe i et kuld, som venner, der står sammen altid. Små huse i Gotlands rå natur. Foto: Jon Flobrant/Unsplash

Har du særlige feriemål, is- eller marmeladetraditioner eller andet, der er et must i løbet af sommeren?  

“Jeg har været i det samme hus i Gudhjem hver eneste sommer hele mit liv. Det er et minimalistisk sommerhus, som min farfar købte i 1960’erne, som jeg nu har arvet sammen med min bror, fætter og kusine. Dét er sommer for mig – ingen sommer uden. Elsker den ø og dér kommer marmeladen ind i billedet. Indtil for seks år siden var det min kære faster Lone, som havde sylteteten. Nu har jeg overtaget æren, så hver jul får alle syltede figner og hybenmarmelade med chili og ingefær, som jeg laver på Bornholm.”