Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Angulus udgiver første klimaregnskab

Hvis man vil forbedre sig, er det nødvendigt først at vide, hvordan man nu gør det. Det har skovirksomheden Angulus måtte sande, og derfor har de netop udgivet deres første fulde klimaregnskab. Dermed har de lagt en baseline med regnskabet for 2023, som de fremadrettet kan måle sig op imod og følge sin udvikling fra. I klimaregnskabet har de kortlagt deres CO2-udledning i alle led af værdikæden – også produktionen af materialerne, som de bruger i skoproduktionen på deres egen fabrik, som de etablerede i 2020 i Portugal.

Og netop det med at have alle led af værdikæden med i beregningerne og ikke stoppe ved deres egen fabrik, har været vigtigt for søskendeparret Clara og Sebastian Dawe, der sammen ejer og driver Angulus.

 “Vi synes, at det er den eneste rigtige måde at gøre det på. Det giver os en klar retning for, hvor vi som producent skal sætte ind for at mindske vores udledninger,” fortæller Clara Dawe i en pressemeddelelse.

Det betyder også, at Angulus er stødt på den udfordring, som mange virksomheder støder på, når de skal kortlægge deres totale CO2-udledning: det er et kæmpestort og omfattende arbejde.

“Det har været en kæmpe opgave for os som virksomhed at lave vores første klimaregnskab – eller GHG baseline, som det hedder. Vi har allieret os med virkelig dygtige og ambitiøse folk, og så lovede vi hinanden, at det her handlede om at få det fulde overblik over vores udledninger – ikke at tage den nemme løsning,” siger Sebastian Dawe om arbejdet, som de har udført i samarbejde med The Footprint Firm.

Læder på godt og ondt

En vigtig opdagelse, Angulus har gjort sig med kortlægningsarbejdet, er, at netop i er produktionen af råvarer og materialer, at der sker den største CO2-udledning. Hele 99,2 procent af udledningen sker for Angulus’ vedkommende i dette led. Og zoomer man ind på materialerne, kan det ses, at kromgarvet læder er den største synder, som udleder 49,1 procent af Angulus’ brugte materialers CO2-forbrug.

“Vi er blevet meget klogere på, at der er ret markante forskelle i læders udledninger, alt efter hvilke garvningsmetoder man bruger – og helt ned til de enkelte garveriers procedurer,” fortæller Clara Dawe.

I klimaregnskabet kan det blandt andet læses, at læder, som er kromfrit garvet, udleder 112 kilo CO2 per kvadratmeter, mens kromgarvet læder udleder mellem 113 og 153 kilo CO2 per kvadratmeter. Men selvom det er høje tal hele vejen rundt, er Sebastian og Clara Dawe ikke i tvivl om, at de fortsat vil bruge læder.

“Lige nu er der ikke et reelt alternativ til læder til den type sko, vi laver. Holdbarheden på nogle af de andre materialer er simpelthen ikke god nok pt. Så selvom deres umiddelbare CO2-udledninger er lavere, så risikerer vi at ende med at udlede mere CO2, fordi vi oftere skal købe nye sko. Det er ikke den vej, vi ønsker at gå,” fortæller Sebastian Dawe.

Derfor er Angulus i 2023 også begyndt at samarbejde med firmaet Spoor, der leverer sporbart læder, som kan følges hele vejen fra ko til sko. I 2023 var 7 procent af alle solgte Angulus-sko lavet med Spoors læder.

I 2023 var Angulus’ samlede udledning på tværs af alle led i værdikæden 6.965 tons CO2e.