Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

Ny udstilling “udfordrer vores opfattelse af, hvad nordisk mode er"

Alpha-udstillingen 'Nordic Fashion Now: Knitwear & Print' præsenterer en ny bølge af nordiske designere, der udfordrer traditionelle håndværksteknikker.
Alpha-udstillingen 'Nordic Fashion Now: Knitwear & Print' præsenterer en ny bølge af nordiske designere, der udfordrer traditionelle håndværksteknikker.

“Nordisk modetalent er på vej frem med en ny generation af dygtige designere, der genbesøger håndværkstraditioner som strik og print samtidig med, at de ændrer reglerne for modedesign,” siger Ane Lynge-Jorlén i forbindelse med åbningen af udstillingen ’Nordic Fashion Now: Knitwear & Print’ på design og håndarbejdsmuseet Röhsska i Göteborg den 12. maj 2023. Hun fortsætter:

“Deres arbejde demonstrerer ikke alene et højt niveau af originalitet, håndværk og ansvarlighed, men det udfordrer også vores opfattelse af, hvad nordisk mode er.”

Udstillingen om strik og print er den første i en ambitiøs række af udstillinger skabt i samarbejde mellem Alpha og fire nordiske kunst- og kulturmuseer, der også inkluderer Nasjonalmuseet i Oslo, Espoo Museum of Modern Art i Helsinki – og kulminerer i 2026 på Copenhagen Contemporary, hvor udstillingen ’Beautiful Repair’ aktuelt vises frem til september.

’Nordic Fashion Now: Knitwear & Print’ viser 15 nordiske designeres fortolkning af forskellige strik- og printteknikker i voluminøse værker, der er lavet i en blanding af hånd- og maskinarbejde. Designerne har desuden anvendt upcycling, recycling og restmaterialer i deres arbejde.

“Modeuddannelse, talentudvikling og modeindustrien i Norden følger ikke længere andre vestlige trends, men er rent faktisk ledende inden for visse områder, der relaterer sig til mode som kunstnerisk praksis, som industri og som skaber af identitet,” mener Nina Due, museumsdirektør for Röhsska-museet for design og håndværk i Göteborg, i en pressemeddelelse.

Blandt de udstillede designere er Serena Coelho, Sasha Heinsaar, Boram Yoo og Tuuli-Tytti Koivula. Sidstnævnte vandt henholdsvis Designers Nest-prisen i 2022 og Alpha AW23-prisen tilbage i januar 2023.

Designer: Linda Aasaru. Fotograf: Virge Viertek.
Designer: Monika Colja.
Designer: Tuuli-Tytti Koivula. Fotograf: Hilla Sofia Okkonen.
 Designer: Serena Coelho. Fotograf: Eivind Hamran.
 Designer: Rintaro Iino. Fotograf: Takumi Morozumi.

‘Nordic Fashion Now: Knitwear and Print’ er åben fra den 12. maj til 1. oktober 2023.