Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

Kunst og mode krydser klinger i nyt talentsamarbejde

Et banebrydende nyt udstillingsprojekt fra organisationen Alpha skal over de næste fire år besøge fire museer med udstillinger af nordisk samtidsmode og talent.
Et banebrydende nyt udstillingsprojekt fra organisationen Alpha skal over de næste fire år besøge fire museer med udstillinger af nordisk samtidsmode og talent.

Da Alpha i midten af november kunne præsentere præmierne og de nominerede til Alpha Awards 2023, var det med flere nye tiltag i støbeskeen – herunder en udstilling på Röhsska Museet i Göteborg. I denne uge løfter de sløret for et større samarbejde med flere af de mest respekterede museer i Norden, hvor Alpha hvert år på skift vil afholde en ny udstilling med fysiske og digitale events.

“Som en nordisk organisation for designtalenter har jeg længe ønsket at samarbejde med museer på tværs af Norden i et længerevarende projekt, hvor vi skaber en fælles platform for modeverdenens nye talenter. Sammen med disse prominente museer kan vi dele talentfulde designeres hårde arbejde med offentligheden og samtidig skabe større opmærksomhed på den kulturelle værdi, som mode også har,” siger direktør for Alpha, Ane Lynge-Jorlén.

Mikaela Mårtenssons afgangskollektion, Designers Nest Awards (nu Alpha Awards), 2022.

Udstillingen på Röhsska Museum bliver afholdt i maj 2023. Her vil der være fokus på designernes brug af strik og print.

“Samarbejdets formål mellem Alpha og de andre museer er at styrke nordisk mode gennem dets kulturelle og artistiske kapital. Initiativerne indikerer en forpligtigelse mellem vores institutioner til at skabe dialog og til i fællesskab at kreere udstillinger, der hylder nordisk mode i en foranderlig verden,” fortæller Nina Due, direktør for Röhsska Museet.

Elina Ääreläs afgangskollektion, Designers Nest Awards (nu Alpha Awards), 2021.

I 2024 rykker samarbejdet til Norge til Nasjonalmuseet i Oslo. Her peger kurator for samtidig mode, Hanne Eide, på en manglende opmærksomhed på mode i museumssektoren:

“Den nutidige nordiske modescene er et kulturelt felt, der fortjener mere opmærksomhed fra museumssektoren. Nationalmuseet i Oslo er glade for at kunne bidrage til projektet og til at styrke den kritiske diskurs på modefænomener i Norden,” fortæller hun i en pressemeddelelse.

Amina Saadas afgangskollektion, Designers Nest Awards (nu Alpha Awards), 2020.

Herefter afholdes designudstillingen på Espoo Museum of Modern Art lidt uden for Helsinki, Espoo og endelig kommer det årelange udstillingsprojekt til Danmark i 2026, hvor en udstilling hos Copenhagen Contemporary afslutter samarbejdet i København. Her glæder direktør Marie Laurberg sig også til det banebrydende samarbejde:

“Copenhagen Contemporary er spændt på det her banebrydende, nordiske udstillingsprojekt for modedesign. Som Danmarks største institution for moderne kunst og kultur er Copenhagen Contemporary dedikeret til samtidig kunst og sprudlende kreativitet lige der, hvor de kreative felter smelter sammen, og vi ser modedesign som et vigtigt udtryk for den moderne æstetik.”

Rintaro Iinos afgangskollektion, Designers Nest Awards (nu Alpha Awards), 2022.

Se udklip af de 10 nominerede afgangskollektioner til Alpha Awards 2023, hvor hver finalist har chancen for udstillingsprojektets første udstilling på Röhsska museet i maj og lyt til vores interview med direktør for talentprogrammet Alpha, Ane Lynge-Jorlén i vores podcast Fashion Forum på lyd.