Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

“At inspirere et team og drive folk fremad betyder langt mere for mig end at være chef”

Direktørerne, lederne, hvem er de? Hvad er de rundet af, hvordan har de fået det job, de i dag besidder – og hvilke udfordringer arbejder de på lige nu? Det spørger vi denne gang CEO i By Malene Birger Ellen Dixdotter om.
Direktørerne, lederne, hvem er de? Hvad er de rundet af, hvordan har de fået det job, de i dag besidder – og hvilke udfordringer arbejder de på lige nu? Det spørger vi denne gang CEO i By Malene Birger Ellen Dixdotter om.

Efter knap to år som Visual & Marketing Director i By Malene Birger overtog Ellen Dixdotter rollen som brandets CEO i august 2020. I en tid præget af store samfundsmæssige kriser har hun stået for en total transformation af brandet, der indebærer ansættelsen af en ny kreativ direktør, ny visuel profil, nyt hovedsæde og totalrenovation af butikkerne i København og Stockholm. Hun er uddannet bachelor i Media & Kommunikation og Statsvidenskab fra Malmö og Lund University og har tidligere arbejdet som Global Marketing Director i Fillippa K og som Brand Director i Hope.

Har du altid vidst, du ville arbejde med mode?
“I mange år vidste jeg slet ikke, at man kunne arbejde med mode, hvis man ikke ville være designer. Det har Maja (Dixdotter, Ellens søster og kreativ direktør i By Malene Birger, red.) altid vidst, at hun ville være. Jeg vil nok sige, at der var meget kreativitet i familien, jeg syede meget selv, var raver i slut 90’erne med piercinger i hele hovedet, men min mor er rektor, og min far er data- og matematikprofessor og meget videnskabsorienteret, så en karriere i mode var ikke noget, der på den måde lå i kortene.”

Hvornår opdagede du dit eget talent?
“At være leder ligger nok naturligt til mig og har gjort det fra barnsben, som den ældste søster af tre piger. Men jeg har aldrig set mig selv som chef. Mit første chefjob var hos Filippa K, hvor jeg var marketingdirektør. Noget af det, jeg mest husker, er, at jeg i den rolle også skulle have de der tough conversations med mit team. Dem, der ikke altid er nemme at have. Men det var også der, hvor jeg for første gang mærkede, at jeg ville det. Lederskabet. Det at kunne inspirere et team og drive folk fremad. Det betyder langt mere for mig end at være chef.”

Hvad mindes du derudover som nogle af dine første erfaringer som leder?
“Jeg vender nok tilbage til det med at skulle give negativ feedback. Nok fordi jeg helst vil have, at folk omkring mig har det godt, og nok også fordi jeg er noget konfliktsky. Own your decisions er blevet mit mantra. Det gør det ikke nemmere at modtage et svært budskab, hvis jeg begynder at være flygtig i min måde at kommunikere på eller i tvivl, om det nu også er det rigtige. Jeg ved ikke, om jeg har lært det, men jeg øver mig stadig. Jeg har også erfaret, at jo oftere man har feedback-samtaler, så nemmere bliver det at tage fat i både pros og cons.”

Hvordan kom du ind i dit nuværende job?
“Jeg blev kontaktet af en headhunter om en stilling som marketingdirektør for cirka fem år siden, mens jeg stadig boede i Stockholm og var Brand Director for Hope. Jeg måtte ikke få at vide, hvilket brand der var tale om, men sagde fra starten, at jeg kun var interesseret, hvis det var By Malene Birger. Det var en enormt omfattende proces med virkelig mange tests – også ret hard core økonomitests og den slags. Den stilling havde jeg i cirka halvandet år, før den daværende CEO (Morten Linnet, red.) stoppede, og der blev peget på mig som hans efterfølger.”

Havde du selv tænkt, at du en dag skulle være brandets CEO?
“På ingen måde! Det var ikke noget, der lå lige for, da de kontaktede mig. Jeg havde ganske vist siddet med ved bestyrelsesmøderne, men jeg vidste også, at der lå meget i jobbet som CEO, som jeg ikke havde nogen erfaring med. Finansielle deep dives for eksempel. Jeg er stærk på kommunikation, strategi, ledelse, men havde på det tidspunkt nul erfaring med logistik og finanser. Men det hjalp mig, at jeg altid har været overbevist om, at jeg kan lære, hvad end en situation kræver – eller finde folk, der kan. Jeg havde også en stor tryghed i, at Morten Linnet overbeviste mig om, at jeg kunne gøre det. Hvis der var nogen, der vidste, hvad det betød, så var det ham.”

By Malene Birgers flagship store i Stockholm efter renovationen. Tæpperne er fra brandet Cappelen Dimyr, som Ellen Dixdotter er medejer af.

Hvad er den største omvæltning, du har gennemført hos By Malene Birger?
“Jeg tror, jeg har ændret firmaets kultur og måden, vi arbejder på. Tidligere var det konstrueret med et klassisk setup med topstyret management. En af de første ting, jeg lancerede, var et disruptive management for at skabe et bedre dialogflow både op og ned. Der har det nu resulteret i, at vi konstant arbejder i forskellige task force-grupper på tværs af virksomheden for at nå vores opsatte mål. Intet i verden er business as usual længere, og det er nødvendigt at være agil. Det er et godt eksempel på en ændring, jeg har besluttet, men som vi i store træk har lavet sammen i virksomheden.”

Hvilken udfordring ligger på dit bord lige nu?
“Lige nu? Herregud! Det må være, at verden er så uforudsigelig. Men vi lærer at være agile og mærker, at det også giver sammenhold og kreativ energi. Det er så mange makroøkonomiske faktorer, der spiller ind i forhold til at styre hele dit flow. Det er svære tider at source materialer og få dem hjem. Både nu og på den lange bane er det også at navigere i bæredygtighed – vi har store krav og ambitioner, og de skal parres og føres ud i livet.”

Som rollemodel for din arbejdsplads – hvilken en arbejdskultur vil du gerne inspirere til?
“Det skal være positivt at gå på arbejde hos os og drives frem af kreativitet og ønsket om altid at blive lidt bedre. Vi skal have det sjovt på arbejdet, så vi også kan klare de hårdere tider. Det betyder også meget for mig at være inspirerende som leder. En af de måder, jeg går til det, er at have involveret teamet langt mere i strategien, så de er med på vores rejse. Af de mere lavpraktiske tiltag i hverdagen har vi mødefri fredage, så vores kalendere ikke er blokerede af møder. Generelt er vi blevet mere fleksible post corona i forhold til hjemmearbejde, og man kan arbejde hjemmefra to dage om ugen. Men mit mål er, at man har lyst til at være på kontoret med sine kollegaer.”

Hvad betyder inkluderende ledelse for dig?
“Det handler for mig om at lytte, så alle føler, at de har en stemme. At være nysgerrig på alles arbejdsområder. Jeg kan godt være hurtig i det, og det er nødvendigt for mig at huske at tale og agere, så alle er med – også dem, der er mere stille og analytiske i deres person.”

Hvor rammer du oftest en mur?
“Det føles som om, jeg ofte gør det, lige nu allermest koblet til IT. Det område – som er enormt – har jeg stor respekt for, men også nul tålmodighed med. Derudover kan jeg godt føle det som et personligt nederlag, hvis jeg har ansat nogle, hvor det ikke fungerer og ikke bliver et match, selv om man fra begge sider prøver og prøver.”

Hvad gør dig allermest nysgerrig lige nu?
“Asien! Det er et sted, hvor vi skal til at sætte ind, så jeg er nysgerrig på, hvordan vi som brand kan passe ind i den kultur.”

Hvordan holder du dig opdateret?
“Jeg læser en hel del fagmedier, lytter til podcasts som ’How to spend it’ og taler med venner og tidligere kollegaer. Sharing is caring, og jeg synes godt, vi kunne blive bedre til at networke og videndele i branchen herhjemme – vi er jo ikke kun hinandens konkurrenter.”

Hvad ligger der på dit natbord?
“’Bamse på eventyr’. Jeg er så træt, når jeg lægger mig, så jeg falder i søvn med det samme, men jeg læser for børnene om aftenen – det er det. Og så er der en stak andre bøger – alt fra faglitteratur til Keppler og Knausgård – men jeg kommer kun så dybt ned i bunken, når det er ferie.

Hvad laver du om søndagen?
“Der er jeg i vores sommerhus i Österlen i Sydsverige, hvor jeg går i haven og graver i jorden. No brains, all hands.”

Hvor og hvordan henter du energi?
“Jeg løber og træner ret meget styrketræning sammen med min mand. Det er godt for parforholdet og giver os tid sammen i stedet for fra hinanden.”

Tør du komme med et løfte? Det kan være til modebranchen, klimaet, din familie…
“Jeg har et løfte til mig selv: at jeg skal sige mere nej. Do less, do better. Både privat og på arbejdet. Det er også noget, vi lover os selv i By Malene Birgers ledelse. Jeg synes også, det er noget, vi i modebranchen generelt bør være bedre til at sætte tempoet ned og give rum til eftertanke og ikke altid at løbe med de mange ideer, men vælge få og følge dem ordentligt til dørs.”