Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

"Budget 2023 er det sværeste budget, jeg nogensinde har lavet"

Direktørerne, lederne, hvem er de? Hvad er de rundet af, hvordan har de fået det job, de i dag besidder – og hvilke udfordringer arbejder de på lige nu? Det spørger vi om i en ny serie. Her Marianne Bedsted, CEO i Salling.
Direktørerne, lederne, hvem er de? Hvad er de rundet af, hvordan har de fået det job, de i dag besidder – og hvilke udfordringer arbejder de på lige nu? Det spørger vi om i en ny serie. Her Marianne Bedsted, CEO i Salling.

Marianne Bedsted har været CEO i Sallings varehuse og Starbucks & Carl’s Jr. i Danmark siden 2014. Derudover er hun bestyrelsesformand i Danmarks Radio og bestyrelsesmedlem i Musikkens Hus og Aros Kunstmuseum.  

Hvad er dit største talent som leder – og hvornår opdagede du det?
“Det at kunne samle folk omkring mig og skabe resultater gennem fællesskaber, får jeg ret tit bekræftet, er en af mine styrker. Derudover er det at kunne se potentialet i visionære tanker og turde forfølge det. Jeg opdagede de styrker som helt ung, hvor jeg arbejdede på restaurant for at tjene penge til en jordomrejse – det blev startskuddet til mange år som leder i hotelbranchen både i udlandet og i Danmark.”

Kan du fortælle om en af de første udfordringer, du mødte som leder?
“Jeg kan huske, da jeg blev udnævnt direktør i Torvehallerne i Vejle som kun 26-årig. Det var lidt af en omgang og ’learning by doing’. Jeg tror, jeg tænkte for meget på min alder og på at virke ældre, end jeg var. Det var også en udfordring, at jeg tidligere havde været ligestillet med en del af kollegerne. Men jeg sugede viden og læring til mig fra rollemodeller omkring mig, og så kørte jeg ellers bare på med fuld skrue. Så snart resultaterne viser sig og er gode, så er alle glade og stolte.”

Hvordan kom du ind i dit nuværende job?
“Jeg havde ikke tænkt på retail som min fremtid, da CEO i Salling Group Per Bank kontaktede mig om det her job, og jeg blev lidt overrasket. Jeg var dengang CEO for Musikhuset Aarhus og mødte derigennem Per Bank til vores sponsorarrangementer. Men han fik mig overtalt efter et par måneders betænkningstid, og jeg har aldrig fortrudt.”

Hvordan ser din dag typisk ud?
“Den er fyldt med en god blanding af interne og eksterne møder og arrangementer, samtaler og sparring med kolleger, skrivebordsarbejde, besøg og rundtur i stormagasinerne og restauranterne. Opgaverne er både strategiske, taktiske og operationelle. Og meget varierede dag for dag og uge for uge. Jeg er mest i Salling Aarhus, hvor vores hovedkontorsfunktioner er placeret, men jeg er også i Aalborg og København indimellem. Når jeg er i Aarhus går jeg som regel på arbejde, det tager kun 10-15 minutter. Vi flyttede ind til byen i et byhus for et par år siden, hvilket gav et skønt ’sceneskift’ fra forstadsliv til byliv. Jeg løber også et par gange om ugen om morgenen og går med vores hund – jeg nyder så meget at opleve byen vågne.”

Hvad fik dig sidst til at føle, at du er særligt god til dit job?
“Det mærkede jeg, da vi i juni åbnede Salling Roofgarden – en grøn, 1500-kvadratmeterstor bypark med oaser, kunstinstallationer og udkigstårn på taget af Salling Aarhus. Det er en søsterattraktion til Salling Rooftop, som vi åbnede for fem år siden. Siden åbningen har vi haft en halv million gæster på taget af Salling Aarhus. Det er altså cirka 5000 mennesker dagligt, hvilket betyder, at vi samlet set har over en million besøgende årligt på det tag. Det må jeg indrømme, jeg er lidt stolt af.”

Marianne Bedsted på toppen af Salling, Salling Rooftop.

Hvornår var du sidst usikker?
“De sidste par år har været præget af megen usikkerhed, dels med pandemien og de nedlukninger, der fulgte med, og nu med energikrisen, inflation og den lave forbrugertillid. Budget 2023 er det sværeste budget, jeg nogensinde har lavet. Alt er så usikkert, men jeg bruger mine ledelseskolleger både i Salling og fra koncernen Salling Group og mine venner og netværk til at sparre med.”

Du er CEO i modebranchen – hvilken udfordring optager dig allermest lige nu?
“Modebranchen er blandt de største klimasyndere globalt. Der er et stort behov for at se på nye mere grønne, men samtidig lukrative forretningsmodeller i branchen. Her er det vigtigt, at både forbrugere, modevirksomheder og den øvrige branche arbejder sammen. I Salling har vi taget en række initiativer, blandt andet har vores indkøbere stort fokus på at købe ind til et mere bæredygtigt sortiment. Vi arbejder hele tiden på at gøre det nemmere at shoppe med omtanke og finde de mere ansvarligt producerede mærker og styles. Derudover har vi stiftet Danmarks første pris for bæredygtig mode, Future Friendly Fashion Award, der belønner dem, der går forrest i branchen og på uddannelsesinstitutionerne – og så er området noget, vi kommer til at sætte endnu mere fokus på fremad.”
 
Hvilken kultur vil du gerne inspirere til på din arbejdsplads?
“Det gælder om at have en arbejdskultur, som folk har lyst til at være en del af. Stimulerende, udfordrende og meningsfyldt arbejde er vigtigt, men kulturen spiller en lige så væsentlig rolle. For mig handler det om at skabe et åbent, varmt og indbydende arbejdsmiljø, hvor vi har tydelige værdier, og hvor vi altid kommunikerer åbent, ærligt og transparent også om de svære ting. Som for eksempel nu, hvor det er svært med voldsomt store energiomkostninger, inflation og bekymring blandt forbrugere, så er det vigtigt at tale åbent om det på arbejdet, så alle forstår økonomien og vores situation. Derudover tror jeg på at samarbejde, netværk og gode relationer både internt og eksternt er altafgørende for succes.”

Hvad laver du om søndagen?
“Om søndagen forsøger jeg at have så få aftaler, som muligt. Det er så skønt at have en dag foran sig til afslapning og impulsive ting. Jeg hygger mig med familien, går altid lange ture og bare slapper af. Der skal også tit lige ryddes lidt op og planlægges lidt til den kommende uge.”

Hvor og hvordan henter du energi?
“Jeg har altid hentet energi ved at være sammen med andre – både familien, kollegaer, venner og forretningsmæssige netværk. På det sidste har jeg dog oplevet, at jeg også har brug for alenetid, og at jeg faktisk også henter energi ved bare at være mig selv. Så går jeg ture, hører podcasts, dyrker yoga, læser eller bare laver ingenting.”

Hvilke bøger læser du lige nu?
“Jeg læser generelt mest, når jeg holder ferie. Men jeg har netop været afsted på en spændende uge om innovation og digital transformation på den franske handelshøjskole Insead i Paris. Der fik vi bogen ’The Upside of Uncertainty’ af vores kursusleder, professor Nathan Furr. Den vil jeg glæde mig til at læse.”

Tør du komme med et løfte?
“CSR er stadig et af de vigtigste emner for ledere nu og i fremtiden. Det gælder både i forhold til ledelse, forretningsstrategier og i vores private liv og særligt i modebranchen – jeg tør godt love, at vi i Salling vil fortsætte med store initiativer på det område.”