Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

Matisse, mønsterstrik og nostalgi: Det skal du opleve lige nu

Nørd løs i sneakers, pop-art og strik og stik fingrene dybt i arkiverne. Forkæl sanserne på SMK, Aros, Kunsten og Louisiana. Vi guider dig til en kulturel efterårsferie.
Nørd løs i sneakers, pop-art og strik og stik fingrene dybt i arkiverne. Forkæl sanserne på SMK, Aros, Kunsten og Louisiana. Vi guider dig til en kulturel efterårsferie.

Et stykke med Matisse, tak

– anbefalet af Sofie Ringtved Jensen, nyhedsredaktør

Det er godt nok ikke mange museumsbesøg, det bliver til for tiden med en lille etårig orkan derhjemme. Men end ikke den mest utålmodige tumling kan holde mig fra at sætte mine fødder på Statens Museum for Kunst dette efterår – eller i hvert fald inden den 26. februar 2023. For jeg skal under ingen omstændigheder gå glip af at dyppe mit legeme i det varmende karbad af farver, som det er at opleve Matisses malerier, når museet åbner sin udstilling med den franske mestermaler her i oktober. En udstilling, der under titlen ’Matisse: Det røde atelier’ og i samarbejde med The Museum of Modern Art i New York, forener det ikoniske maleri fra 1911 under samme navn med de kunstværker, som kan ses deri. Lidt af et scoop for SMK – og for alle os andre – siger jeg bare. Og så er det ovenikøbet første gang i over 100 år, at alle værkerne genforenes. Er man ikke umiddelbart den store Matisse-fan (hvem er ikke det, iøvrigt?), så kan man i det mindste sørge for finde vej til SMK i løbet af de næste fem måneder blot for chancen for at få pirret synssansen og genopdage hele farvespektret i løbet af den ellers blege danske vinter.

Henri Matisse. Ung sømand II. 1906. The Metropolitan Museum of Art, New York, Jacques and Natasha Gelman Collection, 1998 (1999.363.41) © Succession H. Matisse/VISDA 2022 Foto: Image © The Metropolitan Museum of Art/ Source: Art Resource.

’Matisse: Det røde atelier’,frem til 26. februar 2023, Statens Museum for Kunst. Læs mere om udstillingen her.

Pop, popkunst og influencerstrik

– anbefalet af Amalie Thejls Uebel, journalist

Hvis man trænger til inspiration fra popkunsten, ligger der en dokumentarserie på Netflix, der hedder ‘The Andy Warhol Diaries’, som med udgangspunkt i nok verdens mest berømte pop art-kunstners dagbøger dykker ned i forskellige aspekter af hans liv fra kunsten til kærligheden og berømmelsen. Og hvis du efter denne serie ikke har fået nok af Andy Warhol, er der lige nu en udstilling på Louisiana med Warhols værker side om side med Yves Klein, Catherine Opie og Cindy Shermans, hvor der er fokus på farver og stjernestatus.

Vil man have endnu mere pop, er den biografaktuelle ‘Moonage Daydream’ også en anbefaling værd – her kommer man tæt på David Bowie gennem gamle optagelser fra koncerter, talkshows og interviews, alt sammen klippet sammen til et værk i sig selv, som nok mest henvender sig til den garvede Bowie-fan. Uanset hvad kan musik, kostumer og Bowies blide stemme nydes af alle.

Og apropos farver og kreativitet, som præger både Warhols og Bowies universer, er der i denne uge udkommet en ny bog om strik. ’En samling af strik’ hedder bogen, som designer Laura Dalgaard står bag, og som med Laura Dalgaards egne ord i forordet forhåbentlig vil hjælpe til, “at vi gennem håndarbejde får en større forståelse af materialer og af den krævende proces, det er at fremstille et stykke beklædning.” Bogen henvender sig til den letøvede strikker, der har mod på at kaste sig ud i særligt intarsia – mønsterstrik – som kendetegner Laura Dalgaards designunivers så godt. Intarsiaen kræver et godt overblik over sin farvebrug, så måske du kan finde inspiration i udstillingen på Louisiana – eller i bogens kapitel 2, ‘Farver er rocket science’. God strikkelyst og inspiration. (Bogen er modtaget som anmeldereksemplar)

Warhol, Opie, Sherman, Klein, Louisiana frem til 8.1. 2023

En samling strik, Laura Dalgaard, Gyldendal, 2022.

Kalder alle sneakerheads! 

– anbefalet af Jacob Krebs, journalistpraktikant

‘Full Size Run’ er et talkshow om sneakers på Youtube, hvor de tre anerkendte sneaker-fanatikere Brendan Denne, Matthew J. Welty og Trinidad James hver torsdag diskuterer, ja, sneakers med kendte gæster i studiet. På 30 minutter kommer programmet igennem faste oplæg som nyheder, deep-dives i gæstens sneaker-historik og indslaget Drip, Flip or Skip, hvor de vurderer hvorvidt de vil købe, gensælge eller fuldstændig springe over ugens nyeste bud på sneakers.

Nørdet, men også virkelig underholdende! Sæson 14 er netop startet, men alle 100+ afsnit kan anbefales, og ja, jeg må indrømme at have set dem allesammen.

Fransiska Clausen, sindsro og skuffedyk

– anbefalet af Carla Christine Bruus Aagaard-Strube, chefredaktør

Kan kunsten være ventil for det plagede sind er et af de spørgsmål, som Tal R og Mamma Andersson undersøger i en ny fællesudstilling, der åbner i dag, fredag, på Kunsten i Aalborg. Og, ja, tænker jeg. Selvfølgelig kan kunsten det. Jeg er nær pårørende til en yderst sårbar psyke og interesserer mig dybt for alt, hvad der kan udløse, forhindre, forbedre og stabilisere vores mentale tilstand. Som yngre var jeg en periode assistent for Tal R og fulgte tilblivelsen af hans værker tæt – og selvfølgelige skal jeg også se denne udstilling med nye værker.

Jeg er netop blevet færdig med Agnete Braads fængende roman om den avantgardistiske, danske kunstner Fransiska Clausen, der uddannede sig under blandt andre László Moholy-Nagy og Fernand Léger og boede i både Berlin og Paris og var i cirkler med kunstnere som Mondrian, Picasso og Delaunay. Også derfor blev min glæde større, da jeg opdagede, at Aros netop har åbnet den hidtil største samlede udstilling af hendes værker. Læs romanen ‘Fransiska’ og se udstillingen med hendes billeder, vil min klare anbefaling være.

Franciska Clausen – Hele billedet, Aros, frem til 26. februar 2023

Franciska Clausen, Aros.

Næste anbefaling er lidt abstrakt, men jeg skal forsøge at konkretisere; som ung teenager elskede jeg alt gammelt – stort set. Jeg elskede kniplinger, snirklede smykker, guldkantede malerier, sort/hvid-familiealbums, antikvariske bøger, historiske romaner, den slags. Alle ting med taktilitet og historie, som jeg virkelig skal minde mig selv om at huske, hvor meget inspiration og ro det giver mig at dykke ned i. Uanset om man på et tidspunkt i livet har haft det som mig, så vil jeg opfordre til at bruge nogle ferietimer på at rode i gamle ting, gå på opdagelse i skuffer og æsker hos forældre og bedsteforældre efter smykker, gamle breve, bøger og billeder, få historierne bag dem fortalt, dyrk håndværket og det tidsbillede og den æstetik, det har med sig, som et modspil til den nærliggende, digitale underholdning.