Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Martin Asbjørn klar med kønsinkluderende kollektion
Alle nyheder, Modeuge

“Hvem havde jeg været i dag, hvis jeg havde levet som den nye generation?": Martin Asbjørn klar med kønsinkluderende kollektion

30 brands vil i de kommende dage præsentere deres AW22-kollektioner under Copenhagen Fashion Week. Én af dem er Martin Asbjørn, der for første gang viser en kollektion, der også er til kvinder.
30 brands vil i de kommende dage præsentere deres AW22-kollektioner under Copenhagen Fashion Week. Én af dem er Martin Asbjørn, der for første gang viser en kollektion, der også er til kvinder.

“Jeg har altid været en drømmer,” siger designer Martin Asbjørn over telefonen om sit AW22-show, der bliver vist under Copenhagen Fashion Week på torsdag.

“Jeg har brugt tøj til at drømme mig væk fra min egen virkelighed og forestille mig et federe liv, end det mit eget liv har været.”

Og det har givet inspiration til AW22-kollektionen. Det er ikke, fordi Martin Asbjørn har haft en dårlig opvækst. Tværtimod kommer han fra ret normale kår i Valby i København, men siden han var lille, har han drømt sig væk i udenlandske modeblade og de forestillinger om et andet, bedre og rigere liv, som de repræsenterede.

Hans kommende AW22-kollektion handler netop om det at drømme sig væk på en rejse. Derfor er hans nye kollektion også mere kønsflydende end noget, han har lavet før. For det skal ikke handle om køn, men om at “man skal føle sig lækker og godt tilpas” i Martin Asbjørn-brandet. Selv eksperimenterede han med at gå i kjole og nederdel som barn.

“Jeg har altid leget med tøj og brugt det til at vise, hvem jeg var – og til at empower (selvstændiggøre, red.) mig selv og få mere selvtillid.”

Og over halvdelen af kunderne i webshoppen har pigenavne, selvom Martin Asbjørn er defineret som et herrebrand. Derfor giver et mindre fokus på køn god mening.

“Når jeg kigger på den nye generation, og hvordan alle bliver celebrated (hyldet, red.) som individer, og sammenligner det med den ungdom, jeg selv har haft, så jeg har alligevel været ret modig. Jeg blev ikke mødt med nogen forståelse. Det er noget, jeg har tænkt meget over det sidste halve år: hvem havde jeg selv været i dag, hvis jeg havde levet som den nye generation?”

Martin Asbjørn klar med kønsinkluderende kollektion
Lookbook fra Martin Asbjørns AW22-kollektion. Foto: Mariya Pepelanova

Keep it simple

Martin Asbjørn har arbejdet med tøj hele sit liv. Først i butik, blandt andet som assisterende indkøber i Flying A, der engang lå i Kronprinsensgade. Senere tog han en uddannelse som herreskrædder hos skrædder Sten Martin Jonsson.

“Da jeg begyndte, havde jeg aldrig syet noget før. Så tre dage om ugen testede han, hvor hurtigt jeg kunne nå at lære noget, før jeg blev godkendt til at komme i lære,” fortæller Martin Asbjørn.

Han blev færdiguddannet i 2014, og to år efter etablerede han brandet i eget navn. Og skrædderuddannelsen har ikke været helt unyttig i forbindelse med kommende AW22-kollektion, der rummer fits, der kan passe begge køn. For hvordan formgiver man tøj, der passer vidt forskellige kroppe?

“Det er helt klart tricky. Jeg har mange suits med, hvor nogle er skåret lidt mere til en mand, men som også er det, vi normalt ville sælge til en pige, mens andre tager udgangspunkt kvindekroppen, men som jeg også selv ville gå med,” forklarer han.

Men det er en del af det, som han finder mest spændende ved modebranchen lige nu.

“Det er interessant, at alle de her kønsopdelende linjer bliver sløret – det er på tide. Den her udvikling giver mig større frihed og bedre mulighed for at være mere kreativ.”

Hvad kan vi forvente af dit AW22-show?

“For mig er et godt show et godt cast og noget fedt tøj. Keep it simple. Det skal handle om tøjet, og det skal være dét, man kigger på. Og så vil der forhåbentligt være good vibes,” siger han om showet, der vil blive vist i Bella Arena.

“Jeg håber, det bliver taget godt imod.”

Martin Asbjørn viser sit AW22-show under Copenhagen Fashion Week på torsdag kl. 18.00.

3 nye showbrands, du skal kende