Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder

Bir­ger Chri­sten­sen luk­ker iko­nisk strøgbu­tik efter 152 år

Siden 1869 har Birger Christensen-butikken huseret på Østergade 38 i København, men nu er tiden en anden, fortæller ejer Jens Birger Christensen, der fremadrettet vil droppe alt pelssalg og i stedet fokusere på sine to in-house brands, Remain og Rotate.
Siden 1869 har Birger Christensen-butikken huseret på Østergade 38 i København, men nu er tiden en anden, fortæller ejer Jens Birger Christensen, der fremadrettet vil droppe alt pelssalg og i stedet fokusere på sine to in-house brands, Remain og Rotate.

Den ikoniske københavnerbutik Birger Christensen – der fejrede 150 års jubilæum i 2019 – har været fast bestanddel på Østergade 38, siden forretningen for første gang åbnede sine døre i 1869. Først som en lille pelsreparationsbutik. Siden som den treetagers store luksusmodeforhandler, den er i dag.

Men historien om den familieejede butik – nu på sin fjerde generation med ejer og bestyrelsesformand Jens Birger Christensen ved roret ved siden af den iøvrigt ikkefamilierelaterede CEO Denise Christensen – har nået sin ende. Butikken lukker efter 152 år. Det fortæller Jens Birger Christensen til Børsen.

I kølvandet på beslutningen om at lukke butikken er også taget en beslutning om at droppe salget af pels for den ellers traditionsrige pelsvirksomhed. En beslutning, der unægteligt skal ses i lyset af flere års stigende afstandstagen fra materialet fra flere både danske og internationale modehuse, såvel som den totale nedlukning af minkerhvervet herhjemme og lukningen af Kopenhagen Fur i kraft af coronakrisen. I stedet vil Birger Christensen som virksomhed fremadrettet satse fuldt ud på sine to populære in-house mærker Rotate og Remain via wholesale og egen webshop.

“Det er klart, at det for mig har været en følelsesladet beslutning. Jeg er jo opvokset med pels, håndværket omkring det og butikken. Og jeg elsker pels. Det var også det, der gjorde Birger Christensen kendt internationalt. Men tiderne ændrer sig, og så må vi følge med,” siger Jens Birger Christensen til Børsen. Her fortæller han også, at pelssalget har været dalende længe og i dag kun udgør en lille procentdel af virksomhedens omsætning – og at beslutningen om at lægge strategien om derfor har været en del af planerne i flere år:

“Det har også ligget i vores strategi siden 2016, at det var den vej, vi skulle. Så det er det rigtige for virksomheden at afstå lejemålet i Østergade.”

Den 700 kvadratmeter store butik – der gennemgik en større renovering i 2016 – har i mange år været kendt for sit sortiment af ikke bare pels, men også den nyeste mode fra hele verden med et indkøbsteam, der har haft fokus på at skabe et eksklusivt miks af både etablerede luksusmodehuse med nye brands. Butikken har dermed holdt sin status i alle årene, men har også udviklet sig, blandt andet gennem de seneste års forskellige, løbende shop-in-shop koncepter – som da guldsmeden Jannic Sorianos åbnede pop-up i forretningen i december sidste år eller secondhand-butikken Magnolias, som flyttede ind i butikken på Østergade i august.

Butikkens lukning betyder også, at Birger Christensen er på udkig efter nye kontorlokaler til driften af sine engrosaktiviteter såvel som webshop, ligesom at beslutningen medfølger en afskedigelse af ti ud af deres i alt 70 medarbejdere, hvis disse ikke kan flyttes til andre steder i virksomheden.