Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Modeuge, SHOWANMELDELSE

Modefesten slutter på bedste vis på Vibskovs konditori

Henrik Vibskov fejrede sine 20 år som designer – ikke bare med en gennemført, energisk og detaljeret kollektion, men også med en overflod af kager, der understregede designerens smågale genialitet.
Henrik Vibskov fejrede sine 20 år som designer – ikke bare med en gennemført, energisk og detaljeret kollektion, men også med en overflod af kager, der understregede designerens smågale genialitet.

Henrik Vibskov er ubestridt dansk modes mest originale og finurlige indslag. En multikunstner, som ikke alene kan designe originalt og anvendeligt tøj, men også er musiker, kunstner og kostumemager, hvilket altid integreres i hans modeshow, ligesom han i de senere år er gået forrest for at skabe kollektioner af bæredygtige og genanvendte materialer.

Ikke alene lukker Vibskov denne sæsons modeuge, i år er det også 20 år siden, at han blev uddannet fra hæderkronede Central Saint Martins i London, og hvad bedre end at fejre det med kage? Kage, der af Team Vibs selvfølgelig bliver dissekeret ned til mindste krumme, tallerken, dækkeserviet, dug, forklæde og opskrift og fortolket til brug for en festkollektion, som altid for både kvinder og mænd, med titlen ’A Crisp Layer of Madness’ – et sprødt lag af galskab. For galskab skal der til, hvis det skal være en fest, man husker!

Derfor er der også en helt særlig energi over Vibskovs looks; hans tøj er ikke skabt til fint brug eller for at blive beundret i sløv apati. Eller for at blive i kagemetaforen: Her er ikke tale om skuestykker, men om at fortære med sund appetit. Den boblende humor og lyst til at sprænge rammerne dominerer, ligesom forståelsen for, at selv om livet består af gentagelser (i de seneste shows blandt andet udtrykt ved rokkende gyngeheste og morgenens baderitualer), karakteriseres det også ved udvikling og dermed ved nye udtryk for, hvem man selv og moden er.

Normalt laver Vibskov gennemførte fysiske universer ud af sine show med regi, der også finder vej til udstillinger. I disse Corona-tider har han i stedet skabt kunstfilm, dels en til herremodeugen i Paris i forrige uge, som blev brugt som forfilm i dag, dels dagens film, begge med titlen ‘A Crisp Layer of Madness’.

Hvor den første film handlede om en excentrisk tilbedelse af en syregrøn gelébudding i et kunstigt set-up, var dagens film et regulært show skudt i Vilhelm Lauritzens smukke lufthavnsterminal fra 1939.

Her viste modellerne, at tøjet i den grad kunne tages ud af den gakkede kontekst. Kvindernes kjoler og skørter, mændenes suits og små hatte og begges chunky strik. Og så bør ikke mindst Vibskovs suveræne overtøj blive set i mængder på gaden til efteråret, herunder den en sort oversized jakke med dybe, ydre lommer, for ikke at nævne de mange bomberjakker.

Vibskov er kendt for sine print, der kan mikses på kryds og tværs, bruges fra top til tå eller som et enkeltstående indslag, og AW21-kollektionen er ingen undtagelse. En sjovt synsbedrag er det, man tror er et klassisk norsk strikmønster, men i stedet for romber og takker udgøres det af lagkagestykker og tørkager med flødeskum og bær på toppen. Kollektionens mest lettilgængelige mønster er macaron-runde cirkler med polkaprikker i; varierende med sorte cirkler på hvid baggrund eller omvendt, men altid med lyserøde prikker. Effektfuld uanset om metervaren bruges alene som i de cool bomberjakker, eller kombineret som i suitet, hvor ærmer, frontstykker og bukseben var skiftevis med sort og hvid bund.

Det mest interessante mønster er dog sort med hvide ridser a la linoleumstryk, et sted brugt til en helt enkel, superfin nederdel og ’A Crisp Layer of Madness’ skrevet om livet og et suit med langt skridt, begge med matchende sko. Ingen Vibskov-kollektion uden store madrastern; her i blandt andet i henholdsvis fristende macaronfarver og gelébudding-grøn og brugt til alt fra jakker og halstørklæder til sko og strømper.

Mindre heldige er (håndtegnede?) udviskede mønstre i blå nuancer, brugt på en kjole, der kunne ligne festens mest krøllede dug … Til gengæld gad man godt sidde til bords med Den Gale Hattemager iklædt multifarvet strikhue og en marineblå blazer med et print a la Matisse, men forestillende flødeskum, gelebudding og bær.

En herlig afslutning på modeugen fra Henrik Vibskov og hans Team Vibs.

Se hele kollektionen her.