Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Uddannelse

Ny uddannelse med fokus på tech og bæredygtighed giver ansøgerrekord

Sustainable Fashion Tech på KEA Design handler om at give studerende de teknologiske kompetencer til at omstille modebranchen – og det har ræsonneret hos de unge, viser de netop overståede optagelsesprøver med rekordmange ansøgere.
Sustainable Fashion Tech på KEA Design handler om at give studerende de teknologiske kompetencer til at omstille modebranchen – og det har ræsonneret hos de unge, viser de netop overståede optagelsesprøver med rekordmange ansøgere.

Hvis modebranchen for alvor skal få i gang i den grønne omstilling, kræver det nytænkende designere og innovative metoder, som gør det muligt at producere på en ny og mere bæredygtig måde. Det mener KEA, der har nedlagt studieretningerne Sustainable Fashion og Pattern Design og i stedet oprettet et nyt speciale på deres designlinje – Sustainable Fashion Tech. Et speciale, der har vist sig at vække stor interesse hos morgendagens designere. Sustainable Fashion Tech fik cirka 30 procent flere ansøgere ved dette års optagelsesprøver end de to andre fik tilsammen sidste år:

“Vi var skide nervøse, men ansøgertallet viser, at vi har ramt plet. Det ser meget lovende ud, og den tid, vi gennemlever nu, og som på mange områder vender op og ned på alting, er også en bekræftelse af, at det er det helt rigtige, vi gør. Vi er i sync med den vej, verden går. Hvilket hele tiden er dilemmaet: om man som uddannelsesinstitution skal tænke langt frem – og længere frem end branchen og omverdenen – eller om vi skal følges med branchen. Men vi er kun blevet bekræftet i, at vores satsning på nye teknologier var det rigtige at gøre,” siger Annette Havkær, uddannelseschef på KEA Design, i en pressemeddelelse.

3D virtuel prototyping baner vejen for nye produktionsformer

Ifølge KEA, vil de første studerende, som dimitterer fra Sustainable Fashion Tech, kunne bidrage mode- og livstilsbranchen med ny teknologisk viden, som kan rykke den bæredygtige forvandling et stort skridt nærmere. De studerende får både design-, teknologi- og kommunikationskompetencer gennem den nye studieretning, hvor de kommer til at arbejde eksperimenterende i spændet mellem tradition og innovation. Her vil blive inddraget håndværksteknikker, nye teknologier og digitale 3D-værktøjer, som skal være med til at innovere både produktionsformer og definere fremtidige designløsninger og -processer.

En af de teknologier, som de nye studerende blandt andet skal arbejde med, er 3D virtuel prototyping. En metode, der gør det muligt at lave en 3D-model af for eksempel en kjole, som kan ses fra alle vinkler, inden den bliver syet op, ligesom at man kan se, hvordan eksempelvis ét tekstil falder fremfor et andet i et specifikt design.

“Det er ikke nødvendigvis svært, men det ændrer processen, og de skal arbejde på en helt anden måde, end de gør i dag, hvor design og konstruktion sidder i hver sin ende af bygningen. Når du arbejder digitalt med 3D prototyping laver du mønstret simultant med designet, så samarbejdet starter lang tidligere i processen og er mere ping pong,” siger Lotte Nerup Jørgsholm og Berit Konstante Nissen, som begge underviser på det nye speciale, i pressemeddelelsen. Ifølge dem, muliggør 3D-teknologien både besparelser for branchen, men åbner også op for nye forretningsstrategier som production on demand og customization, der er mere skånsomme for miljøet.

Læs mere om uddannelsen her.