Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Global Change Award 2020
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

Polyester af drivhusgas? H&M Fonden har valgt deres bæredygtige vindere

H&M Fonden har med deres ambitiøse Global Change Award for femte gang støttet bæredygtig innovation i modebranchen.
H&M Fonden har med deres ambitiøse Global Change Award for femte gang støttet bæredygtig innovation i modebranchen.

Onsdag aften i denne uge skulle nye bæredygtige initiativer i modebranchen være hyldet ved et storstilet gallaarrangement, når H&M Fonden for femte gang stod for at afholde deres prestigefyldte Global Change Award. Sådan blev det ikke, og allerede for snart en måned siden stod aflysningen af arrangement klart. Men selve prisen fandt sine vindere – ganske som planlagt.

Ud af 5893 konkurrencetilmeldte fra i alt 175 lande har konkurrencens ekspertpanel valgt fem vindere, der deler præmiesummen på 1 million euro. Og vinderfeltet strækker sig fra laboratoriebaseret forskning til digitale tracking systemer.

Hovedpræmien gik til Incredible Cotton by GALY, der bruger bioteknologi til at dyrke bomuld på laboratorier, som derved kan vokse overalt uden det store forbrug af vand, som bomuld ellers kræver. Andenpræmien gik til firmaet Feature Fibres by Werewool, der har tilføjet protein fra blandt andet østers, mælk og vandmænd til tekstil-DNA for på den måde at give stoffet egenskaber som blandt stræk, farve og vandtæthed. På en delt tredjeplads ligger det indiske firma Tracing Threads by TextileGenesis, der med blockchain teknologi har gjort det muligt at tracke tøjfibres oprindelse, hvilket kan sikre en mere transparent produktionskæde, og Zero Sludge by SeaChange Technologies, der har udviklet et system til at nedbryde den konventionelle tøjindustris giftige slam til rent vand og et nemt administrerbart pulver. Og endeligt også det franske firma Airwear by Fairbrics, der laver C02-negativ polyester ud af opsamlede drivhusgasser.

Fra Karl-Johan Erling Göran Persson, der er bestyrelsesforman for H&M samt bestyrelsesmedlem i nonprofitorganisationen H&M Fonden, udtaler i forbindelse med prisuddelingen:

“H&M Fonden støtter kampen mod Coronavirus og på samme tid fortsætter vi med at støtte
entreprenører og innovatører i bæredygtighed på den lange bane. Hvert år er jeg overrasket over de ideer, der bliver tilmeldt konkurrencen. Innovationerne udfordrer i sig selv den måde, vi tænker mode på. Vi bliver nødt til at lægge de gamle, lineære tænkemåder bag os og rykke os hurtigere mod en bæredygtig model, der er positiv for planeten. Vinderne vil hjælpe vores industri og forhåbentlig inspirere andre til også at finde nye løsninger.”

Siden Global Change Award blev initieret i 2015, har konkurrencen gennemgået mere end 20.000 innovationer fra mere end 200 lande, og på de fem forløbne år har H&M Fonden givet 5.000.000 euro til 25 bæredygtige ideer.