Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Indland

Smykker til mænd og for et bedre liv, en modeudstilling og Giambattista Valli til alle

Orit Elhanati lancerer herresmykker, Carré Jewellery støtter Maternity Foundation, Nikoline Liv Andersen er aktuel med ny udstilling, og H&M lancerer sit samarbejde med italienske Giambattista Valli.
Orit Elhanati lancerer herresmykker, Carré Jewellery støtter Maternity Foundation, Nikoline Liv Andersen er aktuel med ny udstilling, og H&M lancerer sit samarbejde med italienske Giambattista Valli.

I denne uge blev dette års vinder af Magasin du Nord Fashion Prize fundet, da den store modeprisuddeling fandt sted i Kunsthal Charlottenborg tirsdag aften. Og det blev Carcel, der fik overrakt den prestigefyldte pris af H.K.H Kronprinsesse Mary. En pris, der i år har haft endnu mere fokus på bæredygtighed som et afgørende kriterie i juryens arbejde med at udpege, hvem der skulle tildeles præmien på 300.000 kroner og mentortimer med forskellige brancheprofiler. For som initiativtager til hæderslegatet Nina Wedell-Wedellsborg slog fast, så nytter det i dag “ganske enkelt ikke at tænke tøjproduktion uden at overveje det miljømæssige aspekt.”

Og det kan man kun give hende ret i – for i denne uge har vi endnu en gang fået genopfrisket, hvor alvorlig klimakrisen egentlig er, da 11.000 forskere fra 153 lande gik sammen og slog alarm. I tirsdags publicerede de en fælles erklæring i det videnskabelige tidsskrift Bioscience Magazine, hvor de skrev, at det kan skabe “hidtil usete lidelser” for menneskeheden, hvis ikke der skrides til drastiske handlinger nu – handlinger, der vel at mærke, ifølge de mange forskere, ikke kan begrænse sig til Paris-aftalens mål om at holde den globale temperaturstigning under to grader.

“Selv hvis alle klimamålene blev indfriet, ville det være mindre end halvdelen af, hvad der er behov for at gøre for at begrænse accelereringen af klimaforandringerne i det næste årti,” skriver de i erklæringen, ifølge DR. Du kan læse mere om forskernes specifikke opfordringer til handling her.

Og vi bliver i det overraskende – dog med knap så alvorlige konsekvenser. For i tirsdags kom det også frem, at det nyeste navn på listen af en efterhånden lang række ’pels-quittere’, der de seneste år har valgt at tage afstand til det historiske materiale, er selveste Queen Elizabeth II af Storbritannien. Med sine 93 år i den royale inderkreds har hun jævnligt været iklædt forskellige former for ægte pels side om side med sine farverige hatte og overdådige smykker. Men det er slut nu, forklarer hendes senior påklæder, Angela Kelly, der fremover kun vil klæde Dronningen i ægte pels, hvis det er noget, hun i forvejen har i garderoben.

Du kan læse ugens øvrige korte modenyheder herunder.

Orit Elhanati indtager herrescenen

“Jeg ville skabe noget overdådigt, men det skulle samtidig være råt og nærmest primalt i sit udtryk.” Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kvinden bag det københavner-baserede smykkebrand Elhanati, Orit Elhanati, om visionen bag sin netop lancerede kollektion til mænd.

Hun har siden sin start haft ideen om, at hendes smykker skulle kunne bæres af både mænd og kvinder og har hele tiden skabt specialfremstillede smykker til mænd, men det er først nu, at hun præsenterer en decideret herrekollektion. Kollektionen af halskæder, armbånd og ringe er alle håndlavede i enten 18 karat guld eller 24 karat guldbelagt sølv.

H&Ms nyeste samarbejde er landet

H&M er kendt for sine samarbejder med store modehuse som Erdem, Versace, Marni og Lanvin. Nyeste i rækken? Italienske Giambattista Valli, der er kendt for sine sydeuropæiske armbevægelser i form af volumniøse silhuetter, dekadente kjoledesigns og ultra-feminine univers. Et univers, han nu har fortolket til H&Ms high street-koncept i en mere tilgængelig kollektion af stadig glitrende, perlebesatte, blomstrede og detaljerige styles til både damer og herrer, hvor temaet – helt i designerens ånd – synes at være ’more is not enough’.

H&M x Giambattista Valli-kollektionen blev lanceret i går og kan købes online og i udvalgte H&M-butikker.  

Alt det, vi ikke kan se

Nikoline Liv Andersen er en af de danske designere, der har formået at skabe sig et navn i det store udland. Siden sin uddannelse som Beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole har hun været forbi både Christian Dior og John Galliano og senest det italienske modehus Fendi, hvor hun nu har været ansat siden 2015. Men sideløbende med en blomstrende karriere i international mode, arbejder hun også med personlige projekter i krydsfeltet mellem kunst og design. Og det er da også netop udgangspunktet for hendes nyeste projekt, en særudstilling på Horsens Kunstmuseum i samarbejde med billedkunstner Cathrine Raben Davidsen. Udstillingen, der har fået navnet ‘Dark Matter’, er et dialogudstillingsprojekt, som er kommet ud af de tos fælles arbejdsgange på Statens Værksteder i København, og som tager afsæt i naturen og dennes betydning for vores eksistens. Med fokus på netop ’dark matter’ – mørkt stof, som man ikke kan se, men som udgør størstedelen af alt stof i universet – vil værkerne henvise til det usynlige i ønsket om at give form til det uformbare og uhåndgribelige. Her vil man kunne opleve både tekstilværker, maleri, tegning, grafik og animation, alt sammen med fokus på den kunstneriske udveksling imellem de to kunstnere.

Udstillingen åbnes nu på lørdag, den 9. november 2019, klokken 14, hvor alle er velkomne, og løber frem til søndag den 8. marts 2020. Læs mere om udstillingen her.

Carré Jewellery støtter mor og barn

Det danske smykkebrand Carré Jewellery er gået sammen med den danske organisation Maternity Foundation om designet af en ny kæde ved navn ’Liv’. En kæde, der netop skal støtte organisationens arbejde med at redde liv ved at udbyde sundhedshjælp til mødre og spædbørns i forbindelse med graviditet og fødsel i udviklingslande. Samarbejdet er det andet i rækken for Carré Jewellery, der for et par år siden lancerede et ’Liv’-armbånd, som formåede at samle 100.000 kroner ind til Maternity Foundation.

Den nye halskæde lanceres den 27. november 2019.