Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed, Indland

Årets Index Award-vinder skaber bæredygtig indfarvning med bakterier

Faber Futures brug af bakterier som en kilde til at spare modeverdenen for kemikalier og vand i produktionen blev belønnet ved fredagens Index Award-prisshow.
Faber Futures brug af bakterier som en kilde til at spare modeverdenen for kemikalier og vand i produktionen blev belønnet ved fredagens Index Award-prisshow.

Verden over arbejdes der i disse år på højttryk for at finde alternative løsninger på modeverdens forurenende produktionsmetoder. Om det er denimproduktion med mindre vandforbrug, genanvendelse af tekstiler eller noget helt tredje, så er fællesnævneren kampen for at vende udviklingen, der i øjeblikket truer os alle sammen.

The Index Award, som siden 2005 har hædret bæredygtigt design fra hele verden og som har blandt andre Carcels Veronika D’Souza i dommerpanelet, løb af stablen på The Plant i København i fredags. Og her havde vinderen af Body-kategorien, som er en af i alt fem kategorier, der også tæller Home, Work, Play & Learning og Community, da også italesat en af modens forurenende produktionsproblemstillinger: indfarvning.

Det London-baserede biodesignlaboratorie Faber Futures har skabt flere indfarvningsmetoder under paraplyen Project Coelicolor ved hjælp af bakterien Streptomyces coelicolor. Den skaber pigmenter og er i forvejen brugt til at producere antibiotika, men er for eksempel også er skyld i rødbedens karakteristiske smag.

Natsai Audrey Chieza, grundlægger af Faber Futures.
Natsai Audrey Chieza, grundlægger af Faber Futures.

“Når de dyrkes direkte på tekstiler, genererer bakterierne pigmentmolekyler, der binder sig til fibrene uden brug af kemikalier og med 500 gange mindre vand end ved normale industrielle processer,” siger Natsai Audrey Chieza, grundlægger af Faber Futures, i en pressemeddelelse om sin opfindelse, som altså kan være med til at markant mindske vand- og kemikalieforbrug ved indfarvning af vores tøj.

I alt har Faber Futures arbejdet med tre projekter indenfor grafisk tekstiltryk, tekstilmønstre og skræddersyede mønstre til tøj: Scale, Void og Assemblage 001. I første omgang var udsynet af eksplorativ karakter, men fremadrettet skal en digital visualisering af mønstrene inden bakterien gror frem være med til at skabe mere ensartede og hurtigere resultater.

“Næste fase af vores udviklingsproces er at digitalisere alle vores protokoller. Det vil gøre det muligt for os at strømline vores produktion og producere hurtigere for vores samarbejdspartnere og partnere.”

Hver af de fem vindere af Index Award blev belønnet med en pengepræmie på 100.000 euro.

H.K.H. Kronprinsesse Mary til Index Awards 2019.