Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Indland

Toldstyrelsen vil hjælpe Black Friday-forbrugere med toldberegner

Selvom tilbuddet synes godt, kan det alligevel vise sig at blive en dyr fornøjelse at handle på udenlandske webshops, advarer Toldstyrelsen.
Selvom tilbuddet synes godt, kan det alligevel vise sig at blive en dyr fornøjelse at handle på udenlandske webshops, advarer Toldstyrelsen.

Kun få dage før den vestlige verdens førende shoppedag, Black Friday, løber af stablen, fortæller Toldstyrelsen, at de gode tilbud, måske kan ende med at være knapt så gode. I hvert fald, hvis man ikke kender toldreglerne omkring varer fra et ikke-EU land, fortæller Preben Buchholtz, underdirektør i Toldstyrelsen, til Politiken. Faktisk er det næsten hver anden dansker, der ikke ved, om de skal betale afgifter på varer købt fra internationale webshops.

“Vi kan jo desværre konstatere, at rigtig mange forbrugere ikke har styr på de her regler”, siger Preben Buchholtz, underdirektør i Toldstyrelsen, til Politiken. Hele 44 procent af de kunder, der samlet købte for 115 milliarder danske kroner på nettet sidste år, havde ikke styr på toldafgifterne i forbindelse med deres køb.

Hjælp at hente

Netop på grund af, at så mange danske forbrugere ikke kender reglerne omkring told, har toldstyrelsen udviklet en toldberegner. Så kan man i ro og mag kan tjekke, hvad man egentlig skal betale for at få et par sko eller en jakke ind i landet.

Regnestykket er som udgangspunkt ret enkelt. Hvis købsprisen på en vare, der krydser EUs grænser, overstiger 80 kroner bliver varen pålagt 25 procent i moms. Det bliver dog sværere med varer, der koster mere end 1150 kroner. De pålægges nemlig yderligere en toldafgift, der for tøj er på hele 12 procent af den samlede købspris. Preben Buchholzt fortæller videre:

“Køber du eksempelvis et par sko, beregnes tolden ikke kun ud fra skoenes pris, men også ud fra fragtprisen,” siger han og tilføjer:

“Og så skal man huske, at transportøren vil kræve et gebyr for håndteringen af moms- og toldbehandlingen. Hos PostNord er gebyret eksempelvis 160 kroner. Derfor vil vi nu forstærke indsatsen for at oplyst om de her regler og for at få dem gjort mere tilgængelig,” siger han med henvisning til deres toldberegner og tilhørende kampagne i bybilledet, der altså skal gøre kunder opmærksomme på de skjulte afgifter. Og i sidste ende gøre det nemmere at regne den egentlige pris for netvarer ud.

Man skal altså tilføje moms, told og leverandøromkostninger til det samlede regnestykke. Og så er den gode handel måske i sidste ende knapt så god for de tilbudshungrende Black Friday-kunder.

Du kan læse mere om Toldstyrelsens Toldtjekker her.

LÆS OGSÅ:

Nu bliver det nemmere at beskytte sit varemærke