Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Indland, Økonomi

Ny aftale giver frit løb for danske virksomheder i Kina

Patent- og Varemærkestyrelsen har netop indgået en aftale med de kinesiske myndigheder, som betyder, at danske virksomheder de næste fem år får hurtig adgang til de kinesiske eksportmarkeder – uden at risikere kopiering.
Patent- og Varemærkestyrelsen har netop indgået en aftale med de kinesiske myndigheder, som betyder, at danske virksomheder de næste fem år får hurtig adgang til de kinesiske eksportmarkeder – uden at risikere kopiering.

Danske virksomheder har for længst fået øjnene op for verdens største økonomi: Kina. Alligevel er det langt fra alle, der har registreret deres varemærke i landet, og det kan koste dyrt i et land, der er kendt for salget af store mængder kopivarer på det sorte marked. Men nu er der godt nyt til alle de danske virksomheder, der gerne vil have hurtig og sikker adgang til det enorme kinesiske marked. Patent- og Varemærkestyrelsen indgik nemlig i går en ny aftale med den kinesiske patentmyndighed, China National Intellectual Property Administration (CNIPA), som betyder, at virksomheder fra Danmark – heriblandt danske modebrands – får en hurtigere behandling af deres patentansøgninger i Kina.

“Aftalen er godt nyt for dansk erhvervsliv. Kina er et af de absolut væsentligste lande at få beskyttet sine opfindelser i, fordi det efter USA og Europa udgør det vigtigste marked for danske virksomheders eksportaktiviteter,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Et godt samarbejde mellem Danmark og Kina

Den nye aftale er en forlængelse af tidligere såkaldte Patent Prosecution Highway-aftaler (PPH). PPH er en aftale mellem to eller flere patentmyndigheder om at fremskynde sagsbehandlingen, hvis det vurderes, at en ansøgning kan føre til patent. Indtil nu har aftalerne haft op til tre års varighed. Men denne gang gælder aftalen fem år, hvorfor danske virksomheder kan benytte sig af den frem til den 31. december 2023.

“Det glæder mig, at styrelsens gode relationer til de kinesiske myndigheder betyder, at vi er blevet enige om en længere forlængelse af aftalen end sædvanligt. Det kommer nu de danske virksomheder til gavn,” siger Sune Stampe Sørensen videre.

Kina er Danmarks største handelspartner i Asien, mens Danmark er et af de europæiske lande med den største investering i Kina per indbygger. Danske virksomheder har brugt PPH-aftalen i omkring 10 procent af alle de patentansøgninger i Kina i de seneste fem år – en periode, hvor cirka 1150 patentansøgninger er blevet indleveret direkte til den kinesiske patentmyndighed fra Danmark. Det er ifølge Patent- og Varemærkestyrelsen en høj andel sammenlignet med mange andre lande – og desuden støt stigende.