Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Udland

Knækker hælen under Louboutin?

OPDATERET: Det franske skobrands røde sål er for de fleste modekendere et varemærke i sig selv. Men Louboutin har været tæt på at miste patentet på deres design. Vi følger op på en igangværende sag ved EU-Domstolen.
OPDATERET: Det franske skobrands røde sål er for de fleste modekendere et varemærke i sig selv. Men Louboutin har været tæt på at miste patentet på deres design. Vi følger op på en igangværende sag ved EU-Domstolen.

De fleste modeinteresserede er nok stødt på den røde sål, som i 26 år har præget skodesigneren Christian Louboutins designs. Et design, som Louboutin mener har en grad af genkendelighed og brandværdi, der fortjener varemærkebeskyttelse.

Christian Louboutin har nemlig flere gange rapporteret til EU-domstolen om efterligninger af deres design, senest mod den hollandske skoforhandler Van Haren, der begyndte at sælge stiletter med røde såler. Men nu viser det sig, at generaladvokaterne ved EU-Domstolen har vurderet, at Louboutins varemærkebeskyttelse, der daterer tilbage til 2010, potentielt er ugyldig. Det meddeler CompuMark, der forsker i varemærkebeskyttelse.

Ifølge CompuMark, kræver Louboutin både deres røde sålfarve samt deres unikke såldesign varemærkebeskyttet. Men er røde såler i selv muligt at tage patent på? Og hvad kan det få af betydning, hvis det ikke er tilfældet?

Spørger man Sanjay Kapur, partner og varemærkeadvokat fra Potter Clarkson LLP, kan et tab af varemærkebeskyttelsen potentielt blive et alvorlig hak i lakken på Louboutin-imperiet. For hvis det pludseligt bliver muligt at sælge stiletter med røde såler for andre end Christian Louboutin, hvori ligger deres særkende så?

“Hvis EU-Domstolen følger generaladvokaternes vurdering, kan det betyde, at Louboutin ikke vil være i stand til at stoppe sine konkurrenter fra at sælge sko med røde såler. Den røde sål kan derfor blive allemandseje, hvilket vil reducere prestigen ved Louboutin-mærket markant,” forklarer han til The Guardian.

Sagen mellem Louboutin og Yves Saint Laurent

Tilbage i 2012 kørte en lignende sag mellem Louboutin og Yves Saint Laurent. Sidstnævnte havde nemlig også fremstillet stiletter med farvestrålende undersider. Dengang faldt sagen – delvist – i Louboutins favør. Appeldomstolen i USA fandt nemlig, at Louboutin havde en gyldig varemærkeregistrering, men at den var begrænset til sko, hvor den røde sål står i kontrast til resten af skoen – røde såler på røde sko var altså ikke forbeholdt den franske skodesigner.

Der er ikke faldet endelig dom i sagen mod Van Haren endnu. Men ifølge CompuMark, følger dommene ofte generaladvokaternes råd, hvorfor det med stor sandsynlighed ender med, at Louboutin ikke længere har eneretten til det populære stilet-design. Om det får betydning for resten af modeverdenen, såfremt EU-Domstolen i fremtiden vil bruge sagen som målestok for andre kommende varemærkestridigheder, må tiden vise.

OPDATERET den 12. juni 2018 klokken 14.10: Der er netop faldet en afgørelse ved EU-domstolen. Stik mod forventningerne fulgte domstolen ikke generaladvokaternes råd og gav Louboutin medhold i deres krav om varemærkebeskyttelse af deres røde sål.