Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Dansk designer vinder innovationspris i Kina

Victoria Ladefoged, der laver tøj af kasserede viskestykker under navnet Sort Slips Hvidt Slips, har netop fået en stor international anerkendelse for sine bæredygtige metoder.
Victoria Ladefoged, der laver tøj af kasserede viskestykker under navnet Sort Slips Hvidt Slips, har netop fået en stor international anerkendelse for sine bæredygtige metoder.

Den danske designer og indehaver af butikken og værkstedet Sort Slips Hvidt Slips, Victoria Ladefoged, har fået overrakt en Innovationspris under Harbin Fashion Week 2018 i Kina, hvor hun i midten af januar holdt show for allerførste gang. Det skriver Sort Slips Hvidt Slips i en pressemeddelelse.

“En helt ny måde at tænke mode på og et gennemført, personligt udtryk.“

Sådan lød begrundelsen fra den kinesiske jury, der valgte Victoria Ladefoged blandt de 56 designere fra 46 forskellige lande, der holdte show under den kinesiske modeuge denne sæson. Især var det designerens unikke materialebrug, bæredygtige ambitioner og ikke mindst nordiske stil, der vakte begejstring.

“Hvem havde forestillet sig, at kasserede viskestykker fra De Forenede Dampvaskerier kunne ende på et modepodie og vinde for bedste innovation? Det fortæller mig, at verden for alvor er ved at få øjnene op for bæredygtigt design, og det er jeg stolt over, at være med til,” siger Victoria Ladefoged i pressemeddelelsen.

Design med benspænd
Sort Slips Hvidt Slips er en butik og værksted beliggende i indre by i København. Herfra designer Victoria Ladefoged kollektioner af både dame- og herretøj produceret af forskellige aflagte bomuldsmaterialer – kasseret sengetøj, tjenerforklæder og hospitalskitler med mere, som leveres fra De Forenede Dampvaskerier til butikkens skrædderi. Tekstilernes kvalitet og Victoria Ladefogeds fokus på håndværksmæssig kvalitet giver det genanvendte tøj en meget lang holdbarhed. Og det er en kombination, der nu begynder at høste international anerkendelse.

”Modebranchen står midt i en krise, så vi er nødt til at gå nye veje, der forurener mindre. Det giver mange benspænd i produktionen, men jeg vender det til noget positivt: Hvor langt kan jeg nå med kasseret sengelinned, forklæder og viskestykker?” siger Victoria Ladefoged videre, for hvem det dog ikke er helt nyt at holde show og få opmærksomhed i udlandet. Hun har flere gange deltaget i Berlin Alternative Fashion Week samt i den italienske Green Fashion Week i henholdsvis Milano i 2016 og Rom i 2017. Men at dette skulderklap kommer fra Kina, sætter Victoria Ladefoged ekstra stor pris på.

“Kina er endnu ikke kendt som et land med fokus på bæredygtigt design, så det er dejligt, at de anerkender og belønner mit bud på fremtidens mode,” siger hun videre.

Gennem sine ti års erfaring som bæredygtig designer har Victoria Ladefoged fulgt udviklingen i modebranchen tæt, og hun tror på, at vi lige nu nærmer os et gennembrud.

“Mine metoder er bare ét eksempel på en meget større bevægelse mod bæredygtighed, der kommer til at ændre produktionen af mode,” slutter hun.