Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Navne, Udland

Freya Dalsjø repræsenterer Danmark i designkonkurrence

11 skandinaviske designere konkurrerer om at skabe det bedste haute couture – af materialer fra fiskeindustrien.
11 skandinaviske designere konkurrerer om at skabe det bedste haute couture – af materialer fra fiskeindustrien.

I dag starter Blue Fashion Challenge – den nordiske designkonkurrence i Tórshavn på Færøerne, hvor 11 designere fra Island, Grønland, Norge, Finland, Danmark og Færøerne skal dyste om at kreere det bedste haute couture.

De 11 skandinaviske designere, hvoraf danske Freya Dalsjø er eneste danske repræsentant, får stillet materialer til rådighed – ikke bomuld, silke eller tyl, men råvarer som for eksempel tang, sæl, skaldyr og fisk. Designerne skal maksimere værdien af ressourcerne ved at udnytte den store mængde restmaterialer, der er i den lokale fiskeindustri. Samtidig skal de forsøge at designe ud fra ideen om, at produkterne skal efterlade mindst mulige fodaftryk.

Sælskind er et velkendt og udbredt materiale, hvorimod tang, skaldyr og fisk stadig ikke har fået fodfæste i en kommerciel, modemæssig sammenhæng. Formålet med Blue Fashion Challenge er, at designerne skal give deres bud på, hvordan disse vil materialer kan bruges i fremtidens modeindustri. Initiativet skal bidrage til at løfte industrien ind i en ny tidsalder, hvor ressourcer og industrien skal være i balance med naturen.

Konkurrencen dækker over en række tematikker inden for bæredygtig mode, eksempelvis promovering af miljøvenlige materialer, ansvarlig produktion og tankegangen om at designe produkter med lang levetid.

Designerne får tre dage til at designe deres kreationer, og konkurrencen afsluttes med et modeshow den 26. august på Færøerne. For at få den færøske kultur og tradition ind under huden er blandt andet inspirationsture til forskellige øer en del af programmet.

Den færøske natur ligger også landskab til de fotoskydninger, som designerne kommer på med den anderkendte modefotograf, Tommy Ton, bag kameraet.

Dommerpanelet er et miks af danske og internationale profiler. Tommy Ton er hoveddommer, og han får selskab af Head of Policy hos Fashion Revolution, Sarah Ditty, direktør for Icelandic Fashion Center, Halla Helgadóttir, og danske bæredygtighedskonsulent, Suzi Christoffersen, fra Closed Loop.

Søndag den 27. august kåres vinderen, der får æren og hovedpræmien på 50.000 kroner – andenpladsen får 25.000 kroner.

Nordisk Atlantsamarbejde er arrangørerne bag Blue Fashion Challenge, og stabler konkurrencen på benene i samarbejde med det færøske fiskeriministerium og Nordisk Ministerråd.