Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Adidas vil masseproducere 3D-printede sko

En ny teknologi skabt i samarbejde med teknologivirksomheden, Carbon, gør det muligt for Adidas at masseproducere 3D-printede sko.
En ny teknologi skabt i samarbejde med teknologivirksomheden, Carbon, gør det muligt for Adidas at masseproducere 3D-printede sko.

En ny skomodel fra Adidas har en sål, der bliver formet ved hjælp af flydende harpiks, lysprojektion og ilt. Teknologivirksomheden, Carbon, står bag den nye og banebrydende fremstillingsteknik, der hedder ”Digital light Synthesis”. Skoen, Adidas og Carbon har skabt i fællesskab, kalder de for “Futurecraft 4D”.

Den nye teknik imødekommer udfordringerne, der er ved 3D-teknikken, som den er nu. Originalt er 3D-printede sko opbygget af lag af plastikpulver, men 3D-printede sko er endnu ikke udbredt, da det ofte resulterer i et dårligere produkt, end de mange millioner sko, der bliver støbt i en form. Det skriver The Fashion Law.

3D-printede sko er ofte – for mange af Adidas’ konkurrenter og for Adidas selv – prototyper eller specialdesignede sko til sponsorerede sportsfolk. Men nu vil Adidas masseproducere sine specialdesignede, 3D-printede sko, som nu kan lade sig gøre med ”Digital light Synthesis”.

Samtidig vil Adidas og Carbon producere til en pris og ved en hastighed, der muliggør masseproduktion – det vil kun 20 minutter at fremstille én sål, sammenlignet med 10 timer, det tog Adidas at printe tidligere 3D-modeller.

”Det er ikke kun en milepæl for os som virksomhed, men også for industrien,” siger chef for teknologisk innovation hos Adidas, Gerd Manz, til The Fashion Law.

Sidste år lancerede Adidas sin Future 3D, og det nye ved Future 4D er, at sålen er mere dynamisk og fleksibel på grund af materialet, hvor hver en celle kan justeres efter behov.

Den første lancering i april måned består af 300 par sko til udvalgte personer, men til Adidas forventer at sætte 5000 par til salg senere på året.

På sigt er det meningen, at sålen og skoen skal kunne skræddersyes til brugeren alt efter vægt, bevægelse, stabilitet, stødabsorbering og komfort.

Se Adidas’ film om Futurecraft 4D her: