Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Global Change Awards' bedste ide skal findes

H&M Foundation er klar til at fordele én million euro til fem udvalgte projekter, der kan være med til at revolutionere modeindustrien.
H&M Foundation er klar til at fordele én million euro til fem udvalgte projekter, der kan være med til at revolutionere modeindustrien.

En digital ingrediensliste i tekstil, ’manure couture’ aka tekstil lavet af gødning, denim brugt til at indfarve nyt denim, solartekstiler og vegetabilsk læder lavet af rester fra vinproduktion – sådan lyder ideerne fra de fem vindere af H&Ms Global Change Award, der blev fundet i efteråret 2016. Nu skal præmiesummen på en million euro fordeles imellem de fem projekter, og det afgøres af offentligheden, som kan stemme på deres favorit.

Det er andet år, at Global Change Award-konkurrencen afholdes og i alt blev der indsendt 2.883 innovative idéer fra 130 lande.

”Jeg er overbevist om, at vi, ved at bringe mennesker fra forskellige industrier med forskellige baggrunde og perspektiver sammen, kan skabe et fundamentalt skifte, der fremskynder overgangen til en cirkulær, affaldsfri modeindustri,” siger Karl-Johan Persson, bestyrelsesmedlem af H&M Foundation og CEO i H&M.

De fem projekter er udvalgt af et internationalt ekspertpanel bestående af blandt andre Vikram Widge, Head of Climate og Carbon Finance i World Bank Group, Rebecca Earley, Professor i Sustainable Textile og Fashion Design på University of the Arts London, Amber Valetta, supermodel, skuespiller, entreprenør og bæredygtig influencer og Elis Rubinstein, President og CEO for The New York Academy of Sciences.

Kort om de fem vinder-idéer fra efterårets Global Change Award:

Manure couture – tekstiler fremstillet af gødning fra køer
Udvinding og brug af den værdifulde cellulose i kogødning med henblik på at skabe biologisk nedbrydeligt tekstil. Den betydeligt reducerede udledning af metangas og stoffer, der forurener jord, vand og luft, er en ekstra bons.

Denim-dyed denim – anvendelse af brugt denim til indfarvning af nyt denim
Nedbrydelse af gammelt denim til små partikler og omdannelse af dette til et farvegivende pulver, der kan indfarve nyt denim eller bruges til print på andre tekstiler. Metoden reducerer både vand- og energiforbrug i produktionen og genbruger gammelt tekstil fremfor at lade det gå til spilde.

Solartekstiler – udnyttelse af solarenergi til fremstilling af tekstiler
Fremstilling af nedbrydeligt nylon ved brug af vand, planteaffald og solarenergi i stedet for olie. Derudover binder denne type nylon drivhusgasser i materialet, hvilket medvirker til nuludledning af skadelige stoffer.

Digital ingrediensliste – en digital tråd med information om, hvad vi har på
Ved at væve en lille RFID-tråd (Radiofrekvens Identifikation) med en digital ”ingrediensliste” ind i tøjet, vil genanvendelsesprocessen blive meget mere effektiv og mindre tøj vil gå til spilde, da det bliver tydeligt, hvilke materialer tøjet indeholder.

Vegetabilsk læder – brug af rester fra vinproduktion til at skabe vegetabilsk læder
Brug af druerester fra vinproduktion til produktion af vegetabilsk læder er godt for dyrevelfærd og eliminerer behovet for den olie, der bruges til at lave imiteret læder. At skindet fra druerne og stilkene bliver brugt til noget nyttigt, i stedet for at gå til spilde, er et ekstra plus.

Onlineafstemningen startede i går og løber frem til den 2. april. Resultatet såvel som personerne bag afsløres den 5. april til en Grand Award Ceremony på rådhuset i Stockholm. Det muligt for alle at stemme på de fem idéer via globalchangeaward.com.

Det innovationsprojekt, der modtager flest offentlige stemmer, modtager 300.000 euro, den næsthøjest rangerende modtager 250.000 euro og de resterende tre projekter modtager hver 150.000 euro. Udover den økonomiske præmie modtager alle fem vindere af Global Change Award et et-årigt, skræddersyet innovationsprogram af H&M Foundation i samarbejde med Accenture og KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, med henblik på at realisere deres idéer, maksimere udførelsen og opnå adgang til industrien.