Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Fire danske kunstnere er nomineret til Nordens største tekstilpris

Nordic Award in Textiles uddeles på skift til tekstilkunstnere i de frem nordiske lande, og præmiesummen lyder på 150.000 svenske kroner.
Nordic Award in Textiles uddeles på skift til tekstilkunstnere i de frem nordiske lande, og præmiesummen lyder på 150.000 svenske kroner.

Stiftelsen Fokus Borås står bag prisen, Nordic Awards in Textiles, som er Nordens største tekstilpris, hvor norminerede kunstnere fra enten Danmark, Sverige, Norge, Finland eller Island har mulighed for at vinde en præmie bestående af 150.000 svenske kroner. Og i år er det Danmark, at vinderen skal findes fra.

De danske nominerede til Nordic Awards in Textiles 2017 er:

  • Anne Fabricius Møller er uddannet tekstiltrykker fra Kunstakademiets Designskole i 1986, og hun udforsker menneskets forhold til erindring, tab og genbrug i sit arbejde.
  • Grethe Sørensen, der er uddannet væver fra Kolding designskole i 1972, er frontløber inden for den digitale vævning, hvor hun arbejder med pixler, garner, garver og bindingsteknikker.
  • Cecilie Bendixen har en Ph.d. fra Kunstakademiets Designskole. Hun arbejder med udgangspunkt i rum samt funktioner og bringer højteknologiske tekstiler i forbindelse med lys og akustik.
  • Pernille Egeskov er billedkunster og udtrykker sig primært gennem tekstiler og rumlige collager. Hun er uddannet kostumedesigner fra Kunstakademiets Designskole i 1997.

Vinderen af prisen findes den 25. januar 2017 ved en pressevisning i Borås, og foruden præmien på 150.000 svenske kroner, får vinderen samtidig en soloudstilling på Abecita Kunstmuseum.

Soloudstillingen åbner i forbindelse med selve prisoverrækkelsen, som finder sted ved en ceremoni på Textilmuseet i Borås i september 2017 i forbindelse med European Textile Networks konference, CROSSOVER – Textile Art & Design Manifistation, hvor den hollandske trend forecaster Li Edelkoort vil være hovedtaler.

Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2000 – og hvert andet år siden 2009 – og i den årrække er to danskere løbet afsted med prisen. Kunstner, Nina Hart, vandt den i 2002 og i 2008 vandt Anne Damgaard, der uddannet beklædningsdesigner, prisen.

Anne Damgaard har fået til opgave at danne og være ordførende for en dansk jury, som har udpeget de norminerede til Nordic Awards in Textiles 2017.

Foruden Anne Damgaard består juryen af kulturjournalist på Weekendavisen, Heidi Laura, tekstildesigner og underviser på Kunstakademiets Designskole, Else Kallesøe, direktør for Brandts Museum for Kunst og Visuel Kultur, Mads Damsbo, og kurator samt museumsinspektør på Designmuseum Danmark, Kirsten Toftegaard.