Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

SMV’er får indflydelse på Higg Index

At små og mellemstore virksomheder nu kan få adgang til Higg indekset er en meget vigtig udvikling for bæredygtighedsarbejdet, siger DAFIs udviklingsdirektør, Jones Eder-Hansen.
At små og mellemstore virksomheder nu kan få adgang til Higg indekset er en meget vigtig udvikling for bæredygtighedsarbejdet, siger DAFIs udviklingsdirektør, Jones Eder-Hansen.

Et initiativ fra Sustainable Apparel Coalition (SAC), der står bag Higg Index, skal gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at måle og forbedre deres indsats inden for bæredygtighed.

”Higg indekset er af mange blevet udråbt som den kommende standard for at måle og kommunikere bæredygtighed i mode- og tekstilbranchen, men har været kritiseret for at favorisere store virksomheder med CSR-afdelinger, som har haft lettere ved at svare på de mange komplekse spørgsmål i indekset,” siger Danish Fashion Institutes udviklingsdirektør, Jonas Eder-Hansen. Et pilotprojekt skal imødekomme denne barriere.

Pilotprojektet skal gøre Higg indekset mere brugervenligt for netop de små og mellemstore virksomheder (SMV’er). Tidligere på året fik SMV’er adgang til at bruge Higg indekset uden at være SAC-medlem og dermed få adgang til indeksets arbejdsredskaber og læringsværktøjer. Pilotprojektet tager de deltagende SMVer i hånden og hjælper dem i gang samtidig med, at deres feedback til forbedringer bliver inkorporeret i fremtidige versioner af indekset.

Startskuddet til projektet lød i januar i år, og 10 måneder inde er der bred opbakning og tilslutning fra både deltagere og andre aktører i branchen. Blandt andet Danish Fashion Institute, Dansk Mode & Textil og WEAR var med til at starte projektet og støtter fortsat initiativet med intern support.

Hvordan sikrer man tilgængelig information?
At gøre platformen tilgængelig for små og mellemstore virksomheder er et vigtigt skridt i arbejdet mod at skabe et fælles sprog omkring måling af bæredygtighedsperformance.

“Dette projekt er derfor yderst vigtigt, da de deltagende virksomheder netop arbejder på at nedbryde kompleksiteten, og fordi projektet samtidig ser på, hvordan Higg indekset kan blive mere tilgængeligt for små og mellemstore virksomheder. Jeg er stolt over at Danmark er repræsenteret i projektet, så vi kan præge resultaterne ud fra en dansk kontekst,” siger Danish Fashion Institutes udviklingsdirektør, Jonas Eder-Hansen.

Udover Danmark deltager virksomheder fra England, Tyskland, Norge, Sverige og Holland, der med deres feedback og brug af Higg-platformen er med til at udvikle og forbedre arbejdsredskaberne. Projektet har til formål at gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at måle sin egen indsats omkring bæredygtighed og sammenligne med andre. Uanset størrelse er dette relevant for både de virksomheder, som skal i gang med at systematisere sit arbejde med bæredygtighed, samt de virksomheder der allerede har bæredygtighed som en del af deres DNA, men endnu ikke måler på sin indsats.

Projektets endelige resultater foreligger først efter projektets afslutning i december 2017, men undervejs er projektet allerede gavnligt for deltagerne, da de får redskaber til både at måle deres bæredygtighedsperformance og redskaber til at forbedre deres indsats på området.