Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Ny film går tæt på kontroversielle Franca Sozzani

Dokumentaren tegner et billede af den kreative og grænsesøgende italienske Vogue-redaktør, som forsøger at bryde med modebranchens konventioner.
Dokumentaren tegner et billede af den kreative og grænsesøgende italienske Vogue-redaktør, som forsøger at bryde med modebranchens konventioner.

”Jeg tænkte, at hun gik for langt, og jeg sagde; ’hvis du fortsætter i denne retning, bliver jeg måske nød til at fyre dig’,” fortæller bestyrelsesformand hos Condé Nast International, Jonathan Newhouse, i dokumentaren, Franca: Chaos & Creation, som netop nu bliver vist under efterårets filmfestivaler.

Men Franca Sozzani har ikke rykket sig fra sin chefredaktørpost hos Vogue endnu, hvor hun har siddet i 28 år – måske fordi hun netop skubber til branchens traditioner og til tider er så grænsesøgende, at det får Jonathan Newhouse til at tænke på en fyringsseddel.

Dokumentaren, der er instrueret af hendes søn, filminstruktøren og fotografen, Francesco Garrozzini, kommer helt tæt på kvinden, der tager teten som forgangskvinde i en branche, hvor konventionelle idealer ofte sætter rammerne. Med Vogue som afsæt, skaber Franca Sozzani indhold, der ofte har politiske referencer og rækker ud over branchen.

Billedserien ”Water & Oil” fra 2010 er blot et ud af mange eksempler. Her ligger modellen Kristen McMenamy på en strand smurt ind i olie som en klar reference til oliespild i Den Mexicanske Golf. Også plastikkirurg og kropsidealer har i mange år været på Franca Sozzanis dagsorden, og italienske Vogue har altid gjort en dyd ud af diversitet iblandt deres modeller. Især italienske Vogues ’Black Issue’ fra 2008, hvor udelukkende farvede kvinder pryder magasinets var kontroversielt. Magasinet blev gentrykt to gange.

Måden hvorpå Franca Sozzani går til rollen som chefredaktør, får folk som Giancarlo Giammetti, der er Honorary President hos Valentino, til at spørge, hvordan en institution som Vogue tillader hende at gøre det, hun gør. Men for chefredaktøren har det fra starten været vigtigt at gøre noget anderledes med magasinet.

”Hvorfor kan et modemagasin ikke snakke om, hvad der sker ude i verdenen? Markedsresearchere siger altid ’gør dit, gør dat’ – jeg gør det præcis modsatte af, hvad de siger. Jeg mener ikke, at modemagasin i dag kun kan vise dig tøjet, og så er det det,” svarer Franca Sozzani ifølge Vogue.com, når kritikere påpeger, at de temaer, som chefredaktøren formidler gennem mode, ikke har at gøre i et modemagasin.

Med snart tre årtier i spidsen for Vogue, indskriver Franca Sozzani sig i rækken af chefredaktør-legender, der også tæller Anna Wintour, som blev chefredaktør for amerikanske Vogue samme år som Franca Sozzani, og Alexandra Shulman, der kan fejre 25-års jubilæum hos britiske Vogue i år. Og intet tyder på, at Franca Sozzani forlader sin post lige foreløbig.

I dokumentaren optræder blandt andre Baz Luhrman, Arianna Huffington, Bruce Weber, Valerie Steele, Courtney Love og mange flere. Det er endnu ikke offentliggjort hvornår dokumentaren har premiere, men du kan traileren her:

Franca: Chaos & Creation Trailer from Franca: Chaos & Creation on Vimeo.