Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Økonomi

30 butikker lukker i protest i dag

Der er uenighed om, hvorvidt et centerprojekt i Vejle sikrer byens fremtid eller får gågadernes butikker til at lukke.
Der er uenighed om, hvorvidt et centerprojekt i Vejle sikrer byens fremtid eller får gågadernes butikker til at lukke.

Forestil dig en gågade tom for mennesker, eller hvor flere butikker er lukket, og butiksvinduernes giner er erstattet med til salg-skilte. Det er fremtidsscenariet, som blandt andre butiksejer, Helle Madsen, frygter bliver resultatet, hvis det omdiskuterede centerprojekt, Posthusgrunden – som indebærer opførsel af lejligheder, parkeringspladser, grønne områder og nye butikslokaler – bliver vedtaget i Vejle.

”Jeg vælger at holde lukket i morgen (i dag, red.) som et sidste opråb til politikerne, der ikke forstår alvoren af projektets mulige konsekvenser. Flere butikker vil presse de eksisterende butikker, og hvis konsekvensen ikke er, at jeg lukker, gør mine naboer det måske. Og hvor sjovt er det at komme til et strøg, hvor halvdelen af butikkerne er lukkede?” spørger Helle Madsen, som ejer skobutikken, Helle M, der ligger på Vissingsgade, en sidegade til strøget i Vejle.

Helle Madsen er én ud af de omtrent 30 butikker, som vælger at holde lukket i dag i protest over projektet. I øjeblikket er der et politisk flertal for projektet, som der skal stemmes endegyldigt om d. 15. oktober. Hvis det bliver et ja, vil et grundareal på omtrent 40.000 m2 blive tilføjet det knapt 100.000 m2 store butiksområde, som Vejle i forvejen huser med gågaden og shoppecentrene, Bryggen og Mary’s. Og det får byrådsmedlem Dan Arnløv Jørgensen (C) til at reagere.

”Det siger sig selv, at hvis man udvider i den størrelsesorden, vil det have konsekvenser for de eksisterende butikker, og det viser en ‘vurdering af virkninger for miljøet’redegørelse for øvrigt også. Her påpeges det, at projektet kan medføre, at de eksisterende butikkers omsætning falder med 18-23 procent. Derfor kan jeg godt forstå, at butiksejerne er bange, og de politikere, der stemmer for, skal være klar over, at det har konsekvenser,” lyder det fra Dan Arnløv Rasmussen.

Foruden midlertidig lukning af butikker, viser andre forretninger deres solidaritet ved at sætte gråt film på ruderne, selvom de holder åbent, for at signalere, hvordan gågaden vil syne med lukkede butikker. Det kan alt sammen ses under en byvandring, som butiksejere har taget initiativ til. Ud over Dan Arnløv Rasmussen deltager også viceborgmester, Søren Peschardt (S), der er for projektet, i arrangementet. Han mener, at selve projektet er blevet misforstået fra starten.

”Vi har de præcis samme mål, som dem, der er mod projektet, og det er at fremtidssikre Vejle som handelsby og supplere det handelsliv, vi har. Jeg deltager i byvandringen i dag, fordi jeg er interesseret i at komme i dialog med borgene og finde ud af, hvordan vi skærer det her projekt til, så misforståelser minimeres,” forklarer viceborgmesteren.

Ifølge byrådsmedlem, Martin Sikær Kristensen (S), skal man gøre, hvad man kan for at påvirke beslutningen i den retning, man synes, den skal hen. Derfor forstår han godt, at flere butikker i dag vælger at lukke for at vise sin utilfredshed og frustration.

”Min anke mod projektet er ikke så meget omsætningsnedgang eller ej. Jeg er mere bekymret for trafikken,” fortæller han og hentyder til det faktum, at en vedtagelse af projektet indebærer en lukning af Sønderbrogade, som er en af Vejles hovedgader. Konsekvensen er, at folk vælger byen fra, fordi det er umuligt at komme rundt, påpeger han og fortsætter:

”Der er meget lidt politik i den her sag, det er i højere grad en trosag – om man tror, at det vil gavne byen eller ej. Det siges, at handlen generelt vil stige i Vejle, hvis det nye projekt vedtages. Men hvis centret kommer til at omsætte for det meste og tager omsætningen fra gågadens butikker, gavner det ikke det eksisterende handelsliv. Vi skal holde fast i strøget som noget særligt,” slutter Martin Sikær Kristensen.