Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Økonomi, Udland

Frihandelsaftale med USA kan have lange udsigter

Begge USA's præsidentkandidater benytter en meget protektionistisk valgretorik, og det kan gøre det sværere at sælge varer på det amerikanske marked.
Begge USA's præsidentkandidater benytter en meget protektionistisk valgretorik, og det kan gøre det sværere at sælge varer på det amerikanske marked.

På Fashion Forum har vi igennem længere tid haft fokus på USA som konsekvens af, at flere og flere danske brands krydser Atlanten i jagten efter amerikanske markedsandele. Men vejen til de amerikanske forbrugere, kan blive besværliggjort af den næste præsident, der sætter sig i stolen – uanset hvem det bliver. Chicago Tribune skriver, at de to præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump, trods mange forskelligheder har især én ting til fælles: de er begge imod frihandel. Og deres protektionistiske standpunkt kan få konsekvenser for Danmark, når det kommer til eksport.

USA og EU-kommissionen har i nu tre år arbejdet på en aftale, der skulle gøre sænke toldbarriererne og dermed gøre det lettere at sælge varer i USA, og det er især denne aftale, der risikerer at falde til jorden, når Barack Obama skal overdrage præsidentposten til november. Tidligere på måneden skrev Børsen, at målet er at blive færdig med forhandlingerne, mens Barack Obama stadig sidder ved roret i Det Hvide Hus, men spørgsmålet er, om det er realistisk.

Underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen, tager de triste fremtidsudsigter seriøst og udtaler, ifølge Finans, at det kan blive sværere at sælge varer til USA – Danmarks tredje største eksportmarked – hvis aftalen falder til jorden. Eksporten nåede sidste år over 100 mia. kr.