England er et af de markeder, hvor dansk mode har oplevet markant vækst de seneste år. Derfor er det ekstra relevant at følge med i, hvad der sker senere i dag, når briterne går til stemmeurnerne.
Da forslaget for første gang blev luftet tilbage i starten af 2015, virkede det direkte usandsynligt, at det overhovedet ville komme så langt som til en offentlig afstemning. Her halvandet år senere er England tættere på et exit end de nogensinde har været før – sidst der var en afstemning af denne karakter var tilbage i 1975, efter to års medlemskab af EU’s forgænger EEC, og her stemte hele 67% for at forblive medlem.
Det sker på kort, mellemlang og lang sigt
Der er flere faktorer som den britiske såvel som globale modeindustri har udtryk bekymring for. På kort sigt vil den mest umiddelbare konsekvens være en svagere kurs på pundet. Det vil gøre danske varer dyrere i England og det må derfor forventes at påvirke den danske eksport negativt. Ligeledes synes det at være en rimelig antagelse, at et UK exit vil medføre betydelig usikkerhed, hvorfor både det britiske detailled såvel som britiske forbrugere kan forventes at være tilbageholdende med nye investeringer. Igen vil dette ramme eksporten negativt.
Men hvad er konsekvenserne på lidt længere sigt, hvis briterne siger nej i dag?
”Hvis briterne stemmer for at forlade EU den 23. juni, så sker der ikke noget de første to år som minimum,” siger senioranalytiker Maja Kluger Rasmussen fra Tænketanken Europa til DR Nyheder. Det er fordi, det skal ske i henhold til Lissabon-traktaten, der sætter en tidsramme på 24 måneder for EU og det pågældende land at forhandle rammerne for exit’et på plads.
Derefter vil England skulle forhandle nye handelsaftaler på plads verden over, og vil også skulle fastsætte egne regler og standarder for eksempelvis import, eksport og told. Det vil besværliggøre processen, når virksomheder skal indgå aftaler, at de skal sætte sig ind i endnu regelsæt, og i værste fald afholde dem helt fra at indgå aftaler med England. Tænk et nyt Norge.
Faktum er, at hvis Storbritannien melder sig ud af EU, vil det være unionens næststørste økonomi, der siger farvel. På lang sigt frygter eksperter, at det vil sende chokbølger i gennem hele Europa og ende med en større europæisk, økonomisk afmatning.
London som modemekka
Så er der spørgsmålet, om et Brexit vil have betydning for London som en af de fem førende modebyer, fordi det problematiserer den frie bevægelighed som EU-borgere nyder godt af, unionslandene imellem. Hvis England er ude af EU, hvad vil det så betyde i forhold til at tiltrække international kreativitet, hvis det bliver mere besværligt at arbejde på tværs af landegrænser? London er en af verdens største modekapitaler, både når det kommer til uddannelse, detailhandel og brands, og meget af det fundament afhænger af byens evne til at agere kulturel og international smeltedigel.