Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

Her er vinderne af H&Ms Global Change Award

I går blev vinderne af den første Global Change Award kåret, hvor H.K.H Kronprinsesse Victoria af Sverige overrakte priserne.
I går blev vinderne af den første Global Change Award kåret, hvor H.K.H Kronprinsesse Victoria af Sverige overrakte priserne.

I alt var der €1 mio. i puljen, som skulle fordeles imellem de fem vindende ideer, som var udvalgt og slog over 2.700 indsendte forslag fra hele verden. Med 31%, gik størstedelen af stemmerne til det finske hold bag ’Making waste-cotton new’, som blev tildelt € 300.000. Den bæredygtige idé går ud på, at omdanne bomuldsaffald til nye tekstiler.

“Dette prestigefyldte tilskud vil give os mulighed for at løfte vores teknologi tættere på et industrielt levedygtig niveau. Nu vil vi fokusere på den videreudvikling af tekniske detaljer, især opløsningsmidlets opsving til at sikre den økonomiske konkurrenceevne og komplet miljøvenlighed i vores proces,” siger Michael Hummel, der er talsmand for det finske hold.

Det resterende beløb blev fordelt på de fire andre vindere, som er:

 • ‘The polyester digester’ fra USA fik med 22% af stemmerne tildelt €250.000. Polyester er den mest brugte fiber til tekstiler og beklædning, men det er stadig vanskeligt at genanvende tekstilpolyester effektivt. Med udviklingen af en ny type mikrobe kan polyesteraffald nedbrydes til brugbare materialer, der kan genanvendes til nye polyestertekstiler af samme kvalitet.
 • ‘An online market for textile leftovers’ fra Estland fik med 18 % af stemmerne €150.000. En online markedsplads, der modtager tekstilrester fra producenter og distribuerer dem videre til designere for at mindske mængden af tekstilaffald.
 Systemet modtager real-time data om tekstilaffald fra produktion og skaber kontakt mellem producenter og designere, som kan bruge tekstilresterne i deres produktion.
 • ‘100 percent citrus’ fra Italien fik med 15 % af stemmerne €150.000. Restprodukter fra juiceproduktion giver mulighed for at producere en ny type bæredygtigt materiale til bevidste forbrugere. Det garn, der kan produceres fra restprodukterne, kan bruges til at lave forskellige typer tekstiler.
 • ‘Growing textile fibre under water’ fra Holland fik med 15 % af stemmerne € 150.000. Alger er organiske vandorganismer, der kan bruges til produktionen af en ny type råmaterialer, der kan indgå i vedvarende tekstiler. Alger lever af energi fra solen og CO2 og er derfor en vedvarende ressource. Da alger lever i kystregioner i hele verden, reducerer det desuden transport af tekstiler.

Global Change Award er et innovativ initiativ, der er påbegyndt af H&M Conscious Foundation i 2015. Formålet er, at støtte op om bæredygtige og miljømæssige idéer, der skal beskytte jordens naturressourcer. Der vil årligt blive udvalgt fem idéer, der skal dele et tilskud på €1 mio. til videreudvikling af deres projekter.

De fem vindere er nøje udvalgte af en ekspertjury bestående af:

 • Michael Braungart – formand for “Cradle to Cradle for Innovation and Quality” på Erasmus Universitet i Rotterdam
 • Rebecca Earley – professor i bæredygtigt tekstil- og modedesign ved University of the Arts London og direktør for Textile Futures Research Centre
 • Eva Kruse – CEO hos Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week
 • Johan Rockström – direktør for Stockholm Resilience Center og professor i 
miljøvidenskab, vandressourcer og global bæredygtighed ved Stockholm Universitet
 • Ellis Rubinstein – præsident og CEO ved The New York Academy of Sciences
 • Amber Valletta – supermodel, skuespiller og iværksætter,
 • Ma Jun – direktør ved Institute of Public and Environmental Affairs i Kina
 • Franca Sozzani – Editor in Chief på Vogue Italia