Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Modeuge

Dansk herremode mister ikke sin relevans

Fashion Forum mødte High Snobietys Junior Editor, Alec Leach, til en snak om dansk herremode, og hvorfor dens styrke er ikke at være ’fashion’.
Fashion Forum mødte High Snobietys Junior Editor, Alec Leach, til en snak om dansk herremode, og hvorfor dens styrke er ikke at være ’fashion’.

Da vi møder Alec Leach om fredagen på Øl & Brød efter frokost, har han været i København siden onsdag morgen – han er en af repræsentanterne fra den udenlandske presse som Copenhagen Fashion Week har fløjet ind for at overvære den danske modeuge. Nu har han haft et par dage til at suge indtrykkene til sig, og udmeldingen er klar: Den danske herremode er med helt fremme i det skandinaviske førerfelt.

”Herremode har i lang tid fungeret udenfor moderadaren. For mange mænd, er ’mode’ ikke et ord, de har lyst til at blive associeret med. Og det er i virkeligheden den skandinaviske herremodes styrke. Det er low key, uden en masse store armbevægelser, og så er det noget næsten alle mænd, kan hoppe i,” siger han og forklarer:

”Danske herrebrands har været – og er – dygtige til at forny den klassiske herregarderobe. Designet er nytænkt uden at miste sin funktion og genkendelighed. Det har en langtidsholdbarhed over sig. I England har vi fået øjnene op for de skandinaviske kvaliteter, men også tyskerne og amerikanerne er begyndt at forstå det”.

Hvis Alec skal pege på et dansk brand, han mener bedst afspejler succesfuld skandinavisk herredesign, skal han ikke bruge mange sekunder til at tænke. ”Norse Projects repræsenterer for mig, hvad skandinavisk herremode handler om. Jeg har selv en jakke fra Norse. Jeg tror, den er fire år gammel, men det har ikke mistet sin relevans. Den virker bare. Og det er generelt for det, jeg har set her i København – alt man så på catwalken, var tøj, der var brugbart.”

CFW vinder på venlighed

Adspurgt om forskellen på svensk og dansk herremode, bliver betænkningstiden dog lidt længere. ”For mig er det i store træk de samme kvaliteter. Hvis jeg skal finde en forskel, synes jeg, at svensk herremode er mere konsekvent, mere konceptuelt. Et svensk brand som Our legacy er virkelig dygtige til at arbejde med udtryk, materialer og snit. For mig er de helt klart mere fashion, men de formår alligevel at skabe kollektioner, der er afdæmpede og taler til mange mænd.”

Det er første gang Alec Leach deltager i den københavnske modeuge, og selvom han er vant til at rejse rundt til alle de internationale modeuger, har han kun ros tilovers for sit danske møde. Alt er professionelt men uden at det prætentiøst, og alle er venlige og imødekommende, lyder det fra den høje brite.

”Selvom jeg arbejder, har jeg det næsten som om, jeg er på ferie. En kæmpe cadeau herfra til alle arrangørerne.”

Som international presse, er Alec Leach blevet taget med til et væld af shows under modeugen. Så hvad har været den største oplevelse?

”Jeg synes Han Kjøbenhavn havde en god intensitet, men selvom jeg er her for at se herremode var mit absolutte yndlingsshow Baum & Pferdgarten. For mig repræsenterede de det ultimative af, hvad skandinavisk mode kan.”