Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Magten skal tilbage til designeren

Storstilet EU-samarbejde om bæredygtig mode skal få designere til at træffe mere miljørigtige beslutninger i designfasen.
Storstilet EU-samarbejde om bæredygtig mode skal få designere til at træffe mere miljørigtige beslutninger i designfasen.

Hvordan modedesignere tænker bæredygtighed ind i designprocessen, har  afgørende betydning for vores klima og miljø. Undersøgelser viser, at omkring 80 pct. af branchens klima- og miljøpåvirkning afhænger af beslutninger truffet i designfasen. Det er en problematik, som Danish Fashion Institute (DAFI) har  taget hul på i et nyt tre-årigt EU-projekt med titlen European Clothing Action Plan (ECAP)Jonas Eder-Hansen, udviklingsdirektør i DAFI, uddyber:

”Kun få designere og produktudviklere indser hvor meget, de egentlig kan påvirke graden af bæredygtighed alene via deres beslutninger i designprocessen. Derfor er vi hos DAFI begejstrede for at være partner i ECAP, hvor vi kommer til at stille en online platform til rådighed for designere, som kan guide dem til mere bæredygtige beslutninger.”

Tobias Noe Harboe, som leder den danske del af ECAP og selv har en baggrund som designer hos Bruuns Bazaar og Won Hundred, ser ligeledes et stort potentiale i en fokuseret bæredygtighedsindsats i designfasen:

”Når vi taler bæredygtighed i modebranchen, er det ofte med fokus på produktionsleddet og de mere overordnede målsætninger omkring CSR. Mange modevirksomheder vil gerne blive mere bæredygtige og gør en god indsats på flere områder, men hvis vi rigtig skal skabe bæredygtig forandring i branchen, så er det afgørende at arbejde målrettet i designprocessen, da det er her, så meget bliver afgjort.”

At det er lettere sagt end gjort, erkender Tobias gerne som den første:

”Som designer ved jeg, hvor vanskeligt det er at overskue de mange facetter af bæredygtighed og implementere dem i den kreative proces. Det er i forvejen en travl hverdag som designer, hvor du typisk arbejder på mange sideløbende kollektioner, imens du søger ny inspiration, sourcer materialer og researcher i nye teknikker og forarbejdning. At overskue det hele og samtidig finde tid til at gøre sig klogere på bæredygtigt design er en vanskelig udfordring. Jeg håber, at jeg med min baggrund og viden kan være med til at skabe en læringsplatform, der kommunikerer til designere på en måde, som relaterer til faget og fungerer som et praktisk værktøj, snarere end at stille uoverskuelige udfordringer.”

 

Baggrund
European Clothing Action Plan (ECAP) hører under DAFIs initiativ ’Design for Longevity’, som har særlig fokus på at støtte design af produkter med længere levetid end det er tilfældet i dag, samt – allerede i designfasen – tænke muligheder for at genanvende materialerne ind.

Alene i Europa bliver 90.000 tons tøjaffald brændt eller deponeret på lossepladser hvert år. Hvis vi kan forlænge tøjets levetid med bare 10 pct. ved at tænke os lidt bedre om i designfasen, er der altså enorme ressourcemæssige besparelser at hente. Og ved fra start at tænke i genanvendelsesmuligheder, vil det være muligt at skabe nye cirkulære modeller for de ressourcer, der ellers går tabt i et yderst uholdbart tempo.

Gennem de seneste år, er der sket en voldsom acceleration i moden. ”Fast fashion” har betydet, at mange brands har skruet tempoet op samtidig med, at de har skullet skrue ned på pris og kvalitet. Denne udvikling er dog ikke en holdbar forretningsmodel for alle. Mange designere ønsker at skabe bedre produkter med længere levetid, og hos de brands, der er afhængige af fast fashion, er man begyndt at indse vigtigheden i at kunne genanvende materialerne i holdbare kredsløb.

Projektet vil løbende blive kommunikeret af DAFI og på ECAPs hjemmeside, ecap.eu.com.