Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Økonomi

Dansk Black Friday-salg slår alle rekorder

Det store enkeltdags-udsalg Black Friday bød på rekordhøj Dankort-omsætning herhjemme. Fremgangen er massiv sammenlignet med 2014.
Det store enkeltdags-udsalg Black Friday bød på rekordhøj Dankort-omsætning herhjemme. Fremgangen er massiv sammenlignet med 2014.

Det er ikke mange år siden, Black Friday var et aldeles ukendt fænomen i Danmark. Ikke desto mindre registrerede de danske erhvervsdrivende oven på fredagens tilbudsjagt den absolut højeste dagsomsætning på Dankort nogensinde. Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Danskerne svingede nemlig kreditkortet for lige knap 1,98 mia. kr. alene i fredags, hvilket sparkede endog erhvervsorganisationens egne estimater til hjørne:

”Black Friday overgik alle forventninger. Selvom vi regnede med en klar stigning fra sidste år, er det ret utroligt, at den stryger så suverænt ind som største handelsdag nogensinde,” lyder det fra politisk konsulent Martin Barfoed fra Dansk Erhverv.

 

Danskerne skipper taksigelserne
I USA afholdes Black Friday traditionen tro dagen efter Thanksgiving-torsdag og byder på så slagkraftige spotpriser, at flere tilbudsjægere hvert år havner på hospitalet, fordi de er blevet trådt over ende i køerne foran kæder som fx Walmart og Best Buy, der bedst kan sammenlignes med danske kæmper som Bilka og Elgiganten.

Herhjemme har man dog skippet taksigelserne og er gået direkte til forbrugsfesten, og tilbudsdagen har godt fat i danskerne allerede få år efter introduktionen: Fredagens dankortsalg lå nemlig hele 13 pct. højere end den hidtil højeste dagsomsætning på Dankort.

 

27 procents stigning i omsætningen
Sammenlignet med Black Friday i 2014, har danskerne brugt knap en tredjedel flere penge i butikkerne i år. Udsalgene fortsætter i øvrigt flere steder i dag, hvor Black Friday afløses af Cyber Monday – samme koncept, blot med websalg for øje. I USA forventes salget i dag at overhale fredagens omsætning, herhjemme er færre butikker dog hoppet med på cyberbølgen.

Men ingen bevægelse uden modbevægelse, kan man endeligt tilføje, for fredag ­- herhjemme dog lørdag – markerede nemlig også internationalt ”Buy Nothing Day”, en aktionsdag, som ifølge Jyllands-Posten siden 1993 er blevet markeret i protest mod de miljømæssige og sociale forhold, som overforbrug kan skabe.