Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Navne

Læs Eva Kruses tale fra DAFI's 10 års fødselsdagsfest

I sin tale i forbindelse med Danish Fashion Institutes 10 års jubilæum, slog administrerende direktør Eva Kruse blandt andet fast, at Danmark bør være stolt af modebranchen.
I sin tale i forbindelse med Danish Fashion Institutes 10 års jubilæum, slog administrerende direktør Eva Kruse blandt andet fast, at Danmark bør være stolt af modebranchen.

Et meget bredt udsnit af den danske modebranche var til stede i fredags den 6. november, hvor Danish Fashion Institute bød ind til en storstilet fest på Langelinie Pavillionen i København.

Men selvom der var tale om en af årtiets fester – om ikke ligefrem festen – så blev der selvfølgelig også tid til, at Danish Fashion Institutes administrerende direktør holdt en tale, som du kan læse i hele sin udstrækning her:

“Hey folkens! Hey modebranche! 10 år! Der er gået mange tanker gennem mit hoved de sidste dage og uger, hvor jeg selvfølgelig har tænkt over, at nu står vi her. Og hold nu op, der er sket meget. Vi havde en mission dengang om, at vi ville prøve at samle branchen, som vi oplevede som en lidt fragmenteret størrelse. Vi ville gerne prøve at lave en modeuge, der kunne komme på verdenskortet. Vi ville gerne gøre dansk mode internationalt kendt. Jeg synes faktisk, at når jeg sådan zoomer ud, så tænker jeg, at vi har nået rimelig mange af de ting, som vi satte os for. Vi havde godt nok ikke forestillet os, at det skulle tage 10 år. Guderne skal vide, at hvis jeg vidste, at det ville tage 10 år, så tror jeg sgu ikke, at jeg var gået i gang.

Men trods alt så synes jeg også, at vi står et sted i dag, hvor der for alvor er de rammer, som jeg ønskede, der var, dengang vi startede Danish Fashion Institute. Samarbejde, en branche der opfatter sig selv som en enhed og ikke bare en masse enlige øer. Vi har fået Dansk Mode & Textil og Dansk Erhvervs WEAR i bestyrelsen, vi har fået ro på organisationslandskabet, vi har gode samarbejder med messerne, og Danish Fashion Institute er også på vej ind i Design Society, som er et nyt fællesskab, der giver nye synenergier.

Så jeg synes, der er helt vildt meget, der peger på, at vi kan indfri endnu flere af de visioner, vi havde. Men når det så er sagt, vil jeg også sige, at Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week jo bare er en skal. Altså, vi er en ramme. Der er intet af det, vi laver, der ville være noget, hvis det ikke er for jer. I er indholdet, I er råstoffet. Hvis det ikke var for talentet og de gode skoler og de dygtige designere og de innovative hjerner og de forretningsdrivende, så var vi ingenting. Så kan det godt være, at jeg kan bygge en flot catwalk og kaste stjernestøv ud over det, men indholdet ville jo mangle. Så uden jer var der intet, så fra mit hjerte og min organisation: Tak!

Jeg bliver også nødt til at sige, at vores organisation heller ikke var kommet nogen vegne, hvis det ikke var fordi, at den nuværende bestyrelse og de tidligere bestyrelsesmedlemmer har været med til at bære det her fremad. Nogle af jer sidder her, og dem vil vi altid være taknemmelige. Og så er der selvfølgelig også en kæmpestor tak til verdens bedste team, der er et utrætteligt hold bag ved mig. Og hvis ikke de havde været der og havde kunne holde ud – nogen af dem i næsten 10 år ved min side – så var der bestemt ikke noget.

Men det, som holder mig kørende, og som er grunden til, at jeg står her endnu, selvom man selvfølgelig ikke kan se, at der er gået 10 år (stort smil), så er det selvfølgelig, at jeg synes, at modebranchen sætter en visionær barre – vi tør godt tænke lidt større. Jeg synes, det er sjovt at være med, fordi der er muligheder for at udfolde noget, fordi det er ambitiøst, for ellers så gad jeg simpelthen ikke. Og det er I jo også med til at skabe, og det synes jeg, at denne her branche kan. Vi er også gode til at fejre os selv, og nogen synes, vi gør det lidt for ofte og med for store armbevægelser, men sådan må det så være!

Jeg synes, der er vision og jeg synes, der er ambition, og det er det, der holder mig til. Men så er der også noget, som jeg synes, er rigtig vigtigt, og det er det, der handler om, at det her ikke alene handler om sorte tal på bundlinjen. For helt ærligt, det synes jeg ikke er vigtigt nok. Der er simpelthen også nødt til at være noget indhold, noget med hjerte – at vi vil noget mere med det, vi laver. Og det synes jeg, at vi er lykkedes med de sidste mange år sammen med jer i branchen. At få sat en agenda, som handler om, hvordan det her også involverer mennesker og planeten. Og jeg mener helt oprigtigt, at det er her, jeg tror, at Danmarks claim to fame skal findes. Det er her, vi har chancen for at sætte en international agenda og en dagsorden, som der ikke er andre, der kan løbe med, for vi er foregangsland på det her område. Og jeg ved godt, at det hverken er let eller billigt eller nemt, men det er dæleme vigtigt. Og jeg tror på, at vi kan lykkes med det, hvis vi arbejder sammen.

Jeg tror, at hvis vi lykkes med at skabe ikke bare lækkert tøj til den rigtige pris, men også noget, der er lavet med omtanke for mennesker og planeten, så har vi noget at gå i markedet med, som kan differentiere os. Og jeg tror godt, at mode kan blive et af de erhverv, som man i Danmark – som man i regeringen vil sige – er et af vores fremmeste erhverv. Det er ikke alene en af de store eksportsucceser, men det er også et erhverv, vi er stolte af og som vi står bag som nation. Det tror jeg, man er i Frankrig. Jeg tror, man kan prikke en vinbonde på skulderen, så vil han sige: ”Vin er noget, vi er stolte af i Frankrig,” men han vil også sige mode. Det mangler vi stadig lidt at have med i Danmark. Men det tror jeg på, at vi kan. Og jeg tror, at vi kan det, fordi vi har organisationerne nu, vi har platformene, vi har kvaliteten, kreativiteten og talentet – jer. Hvis vi også har sponsorernes og politikernes opbakning, så har vi også midlerne. Så hvis I er med, så synes jeg, vi skal give den et rigtigt tryk de næste 10 år.”

Ovenstående er transkriberet fra Fashion Forums egen optagelse af Eva Kruses tale ved arrangementet den 6. november.