Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Navne

Overborgmesteren: DAFI er en samlende kraft

Modebranchen og de andre kreative erhverv har en enorm betydning for København, og Danish Fashion Institute spiller i den forbindelse en vigtig rolle som samlende kraft, mener Frank Jensen (S).
Modebranchen og de andre kreative erhverv har en enorm betydning for København, og Danish Fashion Institute spiller i den forbindelse en vigtig rolle som samlende kraft, mener Frank Jensen (S).

Danish Fashion Institute (DAFI) fyldte 10 år i går. Og i den forbindelse sætter Fashion Forum fokus på, hvad organisationen har betydet for dansk mode.

DAFI er en landsdækkende organisation og tæller da også virksomheder som Ecco på medlemslisten. Alligevel er Københavns overborgmester Frank Jensen ikke i tvivl om, at DAFI har spillet en stor rolle for hovedstaden.

“Der er ingen tvivl om, at modebranchen og de andre kreative erhverv har en enorm betydning for væksten i København. Men derudover bidrager de kreative virksomheder også til at skabe en spændende og levende storby. Danish Fashion Institutes arbejde er afgørende for branchens succes. Danish Fashion Institute er en samlende kraft og er med til at sætte København på modens verdenskort,” siger Frank Jensen til Fashion Forum.

Støtter store såvel som små brands

En af de designere, der synes, han har fået meget ud af DAFI’s arbejde, er designeren Kjetil Aas, der tår bag brandet Armoire d’Homme. Han dimitterede fra Designskolen i Kolding samme år som DAFI blev stiftet – i 2005 – og har oplevet, at organisationen har haft stor betydning for ham som mindre, selvstændig erhvervsdrivende.

”Egentlig havde jeg tænkt mig, jeg skulle hjem til Norge, når jeg blev færdig på Designskolen. Men det gik op for mig, at den danske modebranche er væsentlig større end den norske, og så blev jeg her. Jeg synes, DAFI har været gode til ikke at skelne mellem størrelsen på medlemsvirksomhederne. Jeg har følt mig godt støttet, selvom jeg er en lille virksomhed. De støtter enormt godt op om vækstlaget, og det, synes jeg, er rigtig godt,” siger Kjetil Aas.

Den unge nordmand, der arbejder med bæredygtighed som en væsentlig del af sit brands identitet, fremhæver også DAFI’s arbejde med at etablere et materialebibliotek, hvor man har kunne komme og se og mærke stofprøver på materialer med forskellige tilgange til bæredygtighed.

”Alene det, at det (bæredygtighed, red.) bliver italesat på godt og ondt, det er godt. Selvom man arbejder med bæredygtighed, betyder det ikke, at hele ens virksomhed er 100 procent bæredygtig. Der er DAFI meget realistisk omkring, at man må tage små skridt og arbejde med bæredygtighed, som man nu kan i forhold til ens virksomheds størrelse. Det, at de sætter det på dagsordenen, gør det nemmere for os som designere at italesætte det. Helt hands on praktisk har jeg haft glæde af at få tilgang til nogle bæredygtige leverandører, som man ellers ikke kendte til via materialebiblioteket (Fabric Source, red.),” siger Kjetil Aas.

Han håber, at DAFI de næste 10 år vil fortsætte med at sætte moden i Danmark på verdenskortet.

”Jeg tror absolut, at DAFI har været med til at sætte København og Danmark på verdenskortet. Ikke mindst i forhold til Fashion Summit. Man kan også se det på den internationale presse, de efterhånden er begyndt at kunne trække til byen under modeugen,” siger Kjetil Aas.

En grundpille i Københavns identitet

Når man spørger overborgmesteren, hvilken rolle, det er hans forhåbning, DAFI vil spille de næste 10 år, svarer han, at han håber på en fortsættelse af udviklingen:

“Jeg håber, at branchen fortsætter sin flotte udvikling, og at Danish Fashion Institute kommer til at spille en afgørende rolle i at videreudvikle og styrke samarbejdet mellem Københavns modevirksomheder. Den københavnske modebranche er sammen med de øvrige kreative erhverv en vigtig grundpille i Københavns identitet som storby. Jeg håber, at branchen kan bygge videre på den styrkeposition til fordel for Københavns kultur- og erhvervsliv,” siger Frank Jensen.

DAFI’s fødselsdag fejres ved et arrangement påLangelinie Pavillonen på fredag den 6. november.