Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Ekspert: ”Branchen tager bæredygtighed til sig”

Ifølge italieneren Giusy Bettoni er der sket meget inden for bæredygtighed det sidste år, fordi materialerne nu lever op til modeindustriens høje krav.
Ifølge italieneren Giusy Bettoni er der sket meget inden for bæredygtighed det sidste år, fordi materialerne nu lever op til modeindustriens høje krav.

C.L.A.S.S. (Creativity Lifestyle and Sustainable Synergy) er i København for at vise de nyeste tendenser frem til både designere og store tøjvirksomheder, der ønsker at inkorporere bæredygtighed som en del af produktionen. Og der er sket meget på bare et år.

”Der er sket en revolution, fordi det nu ikke kun handler om tekstilstoffer. Det handler om, at industrien går i den samme retning og samarbejder om at gøre noget sammen i forhold til bæredygtighed,” siger Giusy Bettoni, italiensk materialeekspert og administrerende direktør for CLASS, til Fashion Forum.

LÆS OGSÅ: ”Fremhæv skønheden i designet – ikke bæredygtigheden”

Hun var sidst i København for et år siden, hvor hun fremhævede, at folk ikke køber tøj, fordi det er bæredygtigt, men fordi det er smukt og lækkert. I dag mener hun, at det i mange tilfælde er umuligt at kende forskel på bæredygtige og ikke-bæredygtige produkter.

”Udviklingen er nu så langt fremme, at bæredygtige materialer er lige så smukke som konventionelle. Man skal ikke blot have bæredygtig mode, men man skal have mode, som inkluderer bæredygtighed i produktionen,” siger Giusy Bettoni.

Fremtiden for bæredygtig mode er nutiden

Blandt initiativer nævner hun en spinderifabrik i Italien, der indkøber brugt bomuld, silke og cashmere fra hele verden og sælger det videre til produktion. Dermed sparer man 70 procent vand og kan i nogle tilfælde betale mindre for materialerne, fordi de er lavet af affaldsprodukter.

Hun fremhæver også det italienske firma Sinterama, som står bag teknologien Newlife. De indsamler plastikflasker, der bliver skåret i småstykker og genbrugt som polyester til blandt andet tøjindustrien. Det er set andre steder i verden, men i Italien er hele processen transparent og dermed garanteret bæredygtig.

Generelt mener Giusy Bettoni, at fremtiden for bæredygtig mode er blevet til nutiden, fordi bæredygtighed kan konkurrere prismæssigt med andre materialer. Det skyldes, at man i Europa har stor viden om tøjproduktion, og nu er viljen der fra alle sider.

LÆS OGSÅ: ”Première Vision er klar med sourcing-messe”

”Vi var for nyligt til Premiére Vision i Paris, hvor vi oplevede, at tekstil- og modebranchen for første gang talte sammen om et egentligt samarbejde gennem officielle kanaler såsom British Fashion Council og Camera Nazionale della Moda Italiana,” siger hun.

Hun ser derfor positivt på fremtiden, fordi det er muligt at producere lækre produkter af bæredygtige materialer på en måde, der er gennemsigtig for slutforbrugerne.