Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Navne, Udland

Dansker i finalen til EcoChic Design Award

Modebranchens miljøpåvirkning gav Sara Kiani så dårlig smag i munden, hun kom i tvivl om, hun overhovedet ville være designer. Men hun valgte at fortsætte og er nu i finalen til den internationale designkonkurrence.
Modebranchens miljøpåvirkning gav Sara Kiani så dårlig smag i munden, hun kom i tvivl om, hun overhovedet ville være designer. Men hun valgte at fortsætte og er nu i finalen til den internationale designkonkurrence.

Det er et skarpt felt, den unge danske designstuderende, der studerer på Central Saint Martins med base i London, er kommet med i. Tidligere var det kun deltagere fra 10 lande, heriblandt de nordiske, der deltog i EcoChic Design Award, som har til formål at sætte fokus på bæredygtig modedesign, der skaber mainstream tøj med minimalt tekstilforbrug. Men i år kommer deltagerne fra alle de asiatiske og europæiske lande.

Sara Kiani, der er dansk trods sin adresse i London, brænder da også for bæredygtighed, som hun mener, der er stort behov for, at modebranchen tænker ind i designprocessen. Faktisk har branchens miljøpåvirkning givet hende så megen lede, at hun var i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet ville være designer.

LÆS OGSÅ: “EcoChic Design Award får igen nordisk islæt”

“Jeg blev dybt chokeret efter at have fulgt de miljømæssige og sociale problemer, modebranchen skaber, og i en periode var jeg demotiveret og i tvivl om den karriere, jeg nu er i gang med at forfølge. Men jeg indså, at jeg kan vende min karriere til noget positivt og være med til at bidrage til løsningen på de milliarder tons tekstilaffald, vi har skabt,” siger Sara Kiani i forbindelse med sin finalenominering.

“Jeg vil gerne være stolt af mit arbejde, ikke skamme mig over det. Tidligere generationer har efterladt meget, vi skal rydde op, og jeg ønsker at være med til at ændre modens fremtid,” siger hun.

Sara Kiani skal nu til workshops om bæredygtighed i Hong Kong sammen med fire andre finalister fra Europa og fem finalister fra Asien. Den endelige vinder skal designe en capsule-collection af genbrugsmaterialer for det kinesiske tøjmærke Shanghai Tang. Vinderen bliver kåret ved en finaleceremoni i Hong Kong i januar 2016.