Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

Ofre fra Rana Plaza får endeligt fuld erstatning

Lidt over to år efter Rana Plaza kollapsede, får samtlige ofre og de pårørende fra hændelsen nu erstatning for ulykken, der kostede 1.136 mennesker livet.
Lidt over to år efter Rana Plaza kollapsede, får samtlige ofre og de pårørende fra hændelsen nu erstatning for ulykken, der kostede 1.136 mennesker livet.

Mindst 1.136 mennesker omkom den 24. april 2013, da bygningen Rana Plaza kollapsede i forstaden Sava i Bangladesh.

Nu får arvingerne og ofrene for den værste enkeltstående hændelse i tøjindustriens historie en afsluttende erstatning. Det skriver Fashion United.

The Rana Plaza Coordination Committee, ledet af International Labour Organisation (ILO), har administreret en donationsfond til kompensation for ofrene.

Erstatningen er udbetalt af flere omgange

Syed Sultan Uddin Ahmed, medlem af koordinationskomitéen, fortalte i juni, at omkring 30 procent af de lovede penge var blevet deponeret ind i fonden, som siden er givet videre til ofre og arvinger. I april blev andre 30 procent fordelt mellem ofrene, mens de sidste 40 procent blev fordelt sidste år i fem rater.

Ahmed oplyser, at koordinationskomitéens aktiviteter afsluttes den 30. september i år, selvom komitéen vil arbejde i begrænset omfang til at håndtere de spørgsmål, der drejer sig om nye erstatningskrav.

LÆS OGSÅ: ”Ejeren af Rana Plaza sigtes for mord”

Indtil videre er der blevet udbetalt over 92 millioner kroner blandt de 2.889 sårede medarbejdere og blandt de 5.126 pårørende til de omkomne.

Ifølge Syed Sultan Uddin Ahmed har familiemedlemmerne til hvert af ofrene modtaget 1 million taka (cirka 86.000 kroner) som kompensation. De sårede medarbejdere har hver fået 0,5 millioner taka (cirka 43.000 kroner).

Fond betaler for sundhedsforsikring og bistand

En fond på 6,6 millioner kroner har betalt for de såredes sundhedsforsikring. Komitéen har planer om, at de sårede medarbejdere skal have tildelt den nødvendige bistand, de har brug for gennem resten af livet.

LÆS OGSÅ: ”Organisationer gør status på toårsdagen for Rana Plaza”

Desuden har tøjkæden Primark, som også havde fabrik på Rana Plaza, betalt mere end 42 millioner kroner til en ny fabrik. Fabrikken er til 600 medarbejdere og får navnet New Web Buttom.

En talsmand for en fagforening for tekstilarbejdere i Bangladesh, Taslima Akter, ser positivt på afslutningen for erstatningerne. Samtidig efterlyser hun dog en en juridisk bindende kompensationsordning for at sikre arbejdere, hvis en lignende hændelse skulle ske i fremtiden.

Kilde: Fashion United