Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Bangladesh forsøger at balancere mellem produktivitet og gode vilkår

Bangladesh, som i forvejen er en af verdens største eksportører af tøj, vil ved år 2021 fordoble eksporten og samtidigt skabe bedre vilkår for arbejderne i industrien.
Bangladesh, som i forvejen er en af verdens største eksportører af tøj, vil ved år 2021 fordoble eksporten og samtidigt skabe bedre vilkår for arbejderne i industrien.

Bangladeshs handelsminister, Tofail Ahmed, annoncerer nye planer om at fordoble den bangladeshiske eksport af beklædning inden 2021. Tøjeksporten fylder i forvejen knapt 82 procent af den bangladeshiske eksport, og landet betragtes som verdens andenstørste efter Kina i eksport af tøj. Det skriver Business of Fashion.

LÆS OGSÅ: “Ejeren af Rana Plaza sigtes for mord”

Planen er at lave en ‘tøjby’, der skal indeholde omkring 200 fabrikker, og på den måde effektivisere branchens ellers kaotiske struktur i Bangladesh. Samtidigt skal initiativet arbejde på at forbedre arbejdernes vilkår. For eksempel er der tale om, at byen skal omfatte faciliteter til lægebehandlinger, sikker disponering af affald samt børnepasning, som er kritisk, da 80 procent af arbejderne i produktionsbranchen i Bangladesh er kvinder.

Initiativets paradoks

”Det kan virke paradoksalt, at man på den ene side har initiativerne, som en reaktion på Rana Plaza tragedien, hvor man vil gøre en indsats for at forbedre arbejdernes vilkår.

På den anden side har vi disse utrolige ambitiøse mål, som kan være svære at nå, hvis man samtidigt vil forbedre forholdene for arbejderne”, siger Jonas Eder-Hansen, der er udviklingsdirektør for Danish Fashion Institute (DAFI), til Fashion Forum.

LÆS OGSÅ: “God kemi mellem danske og bangladeshiske virksomheder”

Business of Fashion henviser til en artikel fra World Economic Forum (WEF), som fortæller, at en arbejders løn i Bangladesh udgør den mindste andel af en t-shirts endelige pris. WEF understreger samtidigt, at en tøjarbejder i Bangladesh tjener langt under leveomkostninger.

”Danish Fashion Institute er sammen med Dansk Mode og Textil og WEAR i dialog med BGMEA, som er foreningen for tøjproducenter og eksportører i Bangladesh, om at styrke koblingerne mellem produktivitetsforbedringer og arbejdsforhold hos de lokale leverandører til danske tekstilvirksomheder,” siger Jonas Eder-Hansen.

Det er planlagt, at projektet skal starte i efteråret og køre tre år frem.