Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Nordisk rapport skal få grøn mode til at spire

Rapporten kommer med konkrete råd til, hvordan tekstilbranchen kan reducere miljøskadelige bivirkninger og indlede en mere bæredygtig produktion.
Rapporten kommer med konkrete råd til, hvordan tekstilbranchen kan reducere miljøskadelige bivirkninger og indlede en mere bæredygtig produktion.

Fem organisationer fra Danmark, Norge og Sverige har i fællesskab udarbejdet en over 200 sider lang redegørelse for, hvordan den nordiske tekstilbranche kan blive bedre til bæredygtighed.

Rapporten ”Mapping sustainable textile initiatives” tager udgangspunkt i fire forslag:

  • Udskift fast fashion-konceptet. Hvis man ifølge organisationerne skal opnå en signifikant miljøvenlig effekt, bliver man nødt til at nedbringe mængden af tekstiler i omløb. Det vil reducere spild og brugen af kemikalier.
  • Reducer ressourcetilførslen ved at fokusere på brugen af effektive materialer, kommercielle former for genbrug og cirkulær tænkning.
  • Producer tekstilerne lokalt med fokus på traditioner, unikhed og innovation for at skabe grøn vækst, jobs og for at konkurrere mod fast fashion-konceptet.
  • Tænk over, hvem der produceres tøj til. Nordiske brands er demokratiske og inkluderende, men modeindustrien henvender sig primært mod unge og tynde, forklarer rapporten og efterlyser en mere etisk tilgang til, hvordan branchen påvirker mennesker.

Nordens styrker skal udnyttes

”Mapping sustainable textile initiatives” vurderer desuden Nordens styrker og svagheder inden for emnet. Organisationerne fremhæver blandt andet, at inklusion, demokrati og deltagelse er vigtige værdier i norden, hvor der er en tradition for at samarbejde på trods af forskelligheder i sprog og kultur. Desuden er det en styrke for de nordiske lande, at der findes stærke håndværkstraditioner.

På den anden side mangler forbrugerne viden om tekstiler. Det betyder, at de ikke kan træffe valg baseret på information.

For at klæde kunderne bedre på – og generelt gøre modebranchen mere miljøvenlig – foreslår rapporten, at man engagerer alle de nordiske lande og udnytter styrkerne i vores forskelle, sætte specifikke, større, politiske mål og støtte den offentlige debat på centrale områder.

LÆS OGSÅ: ”Norden sætter sig i spidsen for bæredygtig mode”

Rapporten er udarbejdet af SIFO – National Institute for Consumer Research (Norge), SFA – Sustainable Fashion Academy (Sverige), NFA – Nordic Fashion Association (Nordisk), IVL – Swedish Environmental Research Institute (Sverige) og CRI – Copenhagen Resource Institute (Danmark) som svar på en opfordring fra Nordisk Ministerråd.

Læs hele rapporten her.