Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Iben Høj nomineret til Design Awards 2015

Den danske strikdesigner Iben Høj er blevet nomineret til Design Awards under kategorien 'Årets kunsthåndværker'.
Den danske strikdesigner Iben Høj er blevet nomineret til Design Awards under kategorien 'Årets kunsthåndværker'.

Det er de tre boligmagasiner Bo Bedre, Bolig Magasinet og Costume Living, der står bag Design Award, som er en bolig og interiørpris. Under kategorien ‘Årets Kunsthåndværker’ har der alligevel sneget sig en strikdesigner ind, som vi kender fra beklædningsbranchen. Nemlig Iben Høj, der hele august måned udstiller et stort, sart vægophæng i strik ved Biennalen for Kunsthåndværk og Design i København.

LÆS OGSÅ: “Iben Høj stiger af kollektionsræset”

”Udover at jeg er stolt og beæret over nomineringen, er jeg især glad for at blive anerkendt som kunsthåndværker, fordi det er en stor del af mit designunivers – også i mit abejde som beklædningsdesigner,” siger Iben Høj til Fashion Forum.

Fra mode til interiør

Det er kommet bag på Iben Høj, hvor meget opmærksomhed hun allerede har fået for sit arbejde med design til bolig og interiør – for det er noget, hun kun for nyligt har dyppet tæerne i.

”Jeg er glædeligt overrasket over den respons, jeg indtil videre har fået på mit arbejde med strik til interiør. Jeg har jo arbejdet med beklædning i over ti år, og det var først indenfor det sidste års tid, at jeg har vist mine strikkede installationer til rummet. Først i Museumsbygningen på Østerbro og interiørmessen Northmodern og nu på Biennalen i Købenahvn”, siger Iben Høj.

Vægophængene, som Iben Høj har kreeret, er skabt med restgarner fra strikproduktionen. På den måde får materialer, der ellers ville anses som spild, nyt liv. Derfor har værkerne også fået titlen ‘Web, not Waste’.

Anerkendelse af håndværket

En vigtig faktor ved Iben Højs designunivers er netop måden, som produkterne bliver fremstillet på. Strikkemaskinerne er hånddrevne, også når det kommer til produktion. Det er også Iben Høj selv, der skaber al unikadesign.

”Designet er fint og delikat. De nåle jeg arbejder med er ultra tynde, og det italienske, bløde garn, jeg bruger, er tyndt som sytråd. Det er disse elementer, som folk genkender ved mit design, og det kræver at man kan sit håndværk,” siger Iben Høj.

Strikdesigneren har for nyligt meldt ud, at hun er stået af ‘moderæset’, som en naturlig konsekvens af at hun skaber tidløst design, som ikke er afhængig af sæson.