Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Fagforening: Virksomheder i vækst glemmer overenskomster

Medarbejderforhold og arbejdsmiljø bliver nogle gange skubbet til side i unge succesfulde virksomheder, lyder det fra HK Handel. Men det er afgørende, at man tager sig godt af sine ansatte, fortæller fagforeningen, for ellers kan det få økonomiske konsekvenser.
Medarbejderforhold og arbejdsmiljø bliver nogle gange skubbet til side i unge succesfulde virksomheder, lyder det fra HK Handel. Men det er afgørende, at man tager sig godt af sine ansatte, fortæller fagforeningen, for ellers kan det få økonomiske konsekvenser.

Vækst og overskud indenfor en kort periode er drømmen for de fleste iværksættere. Men når tingene går stærkt, glemmer nogle virksomheder alt om overenskomster og arbejdsforhold.

Det siger faglig chef i HK Handel Kim Jensen, som i morgen toner frem på skærmen i forbrugermagasinet Kontant på DR1, der sætter fokus på arbejdsmiljøet i modemærket Moss Copenhagens butikker.

HK Handel har kørt sager mod virksomheden i København, Odense og Aarhus om blandt andet manglende løn under opsigelse og sygdom. Og det er ikke et særsyn blandt unge firmaer i vækst, fortæller Kim Jensen:

”Vi oplever, at iværksættere nogle gange glemmer at få det administrative på plads. De har en god idé, som i løbet af kort tid udvikler sig meget hurtigt, og det er selvfølgelig godt, fordi de skaber mange nye arbejdspladser. Men det går for stærkt for dem, og så får de ikke styr på det administrative,” siger han til Fashion Forum.

Lovgivningen gælder også uden overenskomst

Selvom man som virksomhed ikke har tegnet en overenskomst med en fagforening, er ens medarbejdere stadig omfattet af en række regler, der skal sikre deres arbejdsforhold.

Lovgivningen foreskriver blandt andet, at alle medarbejdere i tidsubegrænsede stillinger skal have en ansættelseskontrakt, ligesom butiksmedarbejdere er omfattet af blandt andet funktionær- og ferieloven. Bryder man reglerne – ved for eksempel usaglige opsigelser og fyringer på grund af barsel – får det økonomiske konsekvenser for ens virksomhed.

Mange virksomheder mangler rådgivning

Når virksomheder ikke lever op til de indgåede aftaler, handler det mere om mangel på ressourcer end nødvendigvis  ond vilje, forklarer Kim Jensen:

”Når man brænder så meget for sin virksomhed, som iværksættere ofte gør, har man svært ved at afgive ansvar til andre afdelinger. Det er jo ens barn, og man vil gerne være med over det hele. Mit råd er at søge rådgivning eksternt eller ansætte nogen internt, der kan varetage disse opgaver,” siger han til Fashion Forum.

Kim Jensen understreger desuden vigtigheden af, at også medarbejderne selv kender til deres rettigheder. Mange unge lærer ikke om arbejdsmarkedets regler i skolen eller hjemmet, og det er med til at skabe en kløft mellem arbejdsgiver- og tager.