Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Oeko-Tex 100 strammer kemikaliegrænser

Mærkningsordningen følger i Norges fodspor og sænker grænseværdierne for en række kemikalier.
Mærkningsordningen følger i Norges fodspor og sænker grænseværdierne for en række kemikalier.

Fra 1. april i år bliver Oeko-Tex Standard 100 strammet, når det gælder grænseværdierne for en række kemikalier.

Det drejer sig blandt andre om stofferne NP (nonylphenol) og NPE (nonylphenol ethoxylater) hvor grænseværdierne ifølge Oeko-Tex fremadrettet vil blive mere end halveret.

NPE er et giftigt stof, som også står på den danske Miljøstyrelses “Liste over uønskede stoffer”. Når det nedbrydes til NP (nonylphenol) er stoffet hormonforstyrrende og mistænkes for at nedsætte forplantningsevnen.

En lignende stramning er også på vej for stoffet PFOA (perfluoroctancarboxylat), som er er en syntetisk syre, der anvendes i en række produkter, idet det fungerer vand- og fedtafvisende. Her har Norge fungeret som foregangsland, idet de forbød stoffet fuldstændig fra 1. juni i fjor.

LÆS OGSÅ: ”Norge indfører forbud mod skadelig syre”

PFOA er bioakkumulerende og ophobes derfor i miljøet. Samtidig er stoffet dokumenteret skadeligt for den menneskelige reproduktionsevne, og det er mistænkt for ligeledes at være kræftfremkaldende.

Som led i Oeko-Tex Standard 100-opdateringen er der ligeledes stramninger på vej, når det gælder cadmium, formamid og phtalater.

LÆS OGSÅ: ”Oeko-Tex lancerer ny mærkning”

I Danmark administreres Oeko-Tex-mærkningen af Teknologisk Instituts tekstilafdeling, som også står for undersøgelser og tilsyn.

Du kan læse mere om de nye grænseværdier på Oeko-Tex’ hjemmeside her.