Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Kina opruster i kampen mod forurening

Bødetaksterne for brud på miljøregler er blevet mangedoblet fra nytår, og Kinas Højesteret giver nu NGO’er bedre vilkår i kampen mod forurenende virksomheder.
Bødetaksterne for brud på miljøregler er blevet mangedoblet fra nytår, og Kinas Højesteret giver nu NGO’er bedre vilkår i kampen mod forurenende virksomheder.

Forurenede vandløb og floder, massiv smog i storbyerne og verdens største CO2-udledning. Forurening er ikke et nyt fænomen i Kina, men nu er der flere tegn på, at landet vil opjustere indsatsen mod forurenende virksomheder.

1. januar i år trådte en revideret miljølov i kraft, som gør, at Kinas miljømyndigheder kan idømme fabrikker dagbøder i en helt anden skala end tidligere. Ifølge Ecotextile vil visse bødetakster blive 30-doblet, og Ryan Li, der er environmental manager hos sportsgiganten Li Ning kalder lovændringen ”en milepæl” og betegner den som ”den strengeste miljølovgivning i Kinas historie”.

Højesteret giver mere magt til NGO’erne

Derudover har Kinas Højesteret onsdag i denne uge givet offentlige interessegrupper mere magt til at sagsøge virksomheder for miljøovertrædelser.

Miljøorganisationer – både nationale NGO’er og regeringsstøttede grupper – får særstatus, så deres sagsomkostninger bliver sænket, og de får desuden mulighed for at føre sager mod personer eller virksomheder fra hele landet uagtet, hvor miljøorganisationerne er etableret.

LÆS OGSÅ: “Kina går ind i kampen mod kræftkemikalier”

Ifølge britiske The Daily Mail har Kina over 700 miljøorganisationer, og de har tilsyneladende nok at tage fat på.

Nye undersøgelser har ifølge The Guardian vist, at omtrent 2/3 af Kinas jord er forurenet, og 60 procent af grundvandet er udrikkeligt som følge af forurening.

Det tyder imidlertid på, at myndighedernes erklæringer ikke blot er varm luft.

Ifølge The Guardian blev seks kinesiske virksomheder i sidste måned idømt rekordstore bøder efter, at de havde udledt titusindvis tons kemikalieaffald i floder. Bøderne var på 26 millioner dollars, og søgsmålet kom fra en lokal regeringsstøttet miljøorganisation.

Kilder: Ecotextile.com, The Guardian, The Daily Mail.