Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Økonomi

Dansk brand: Ingen lån, ingen investorer og ingen overproduktion

Det danske dametøjsmærke ee12 har bygget deres virksomhed op uden ekstern finansiering for at have økonomisk kontrol og samtidig modvirke branchens miljøskadende tendenser.
Det danske dametøjsmærke ee12 har bygget deres virksomhed op uden ekstern finansiering for at have økonomisk kontrol og samtidig modvirke branchens miljøskadende tendenser.

Da medstifter og designer Pernille Engbirk lukkede sit tidligere mærke Engbirk i 2010, var hun sikker på, at hun aldrig mere skulle være selvstændig i modebranchen. Ikke alene var hun træt af den økonomiske usikkerhed, hun var også træt af at se, hvordan branchen fostrede overproduktion og ikke tog et bæredygtigt ansvar.

Da hendes datter Amalie Engbirk foreslog, at lave et nyt tøjmærke sammen, var Pernille Engbirk derfor klar med en lang række modargumenter.

”Jeg gad ikke længere det økonomiske besvær med butiksdrift og engrossalg, hvor det mange gange føles som om pengene er ude at svæve. Derudover ville jeg heller ikke føle mig presset til at lave flere og flere kollektioner årligt, gå på kompromis med mit kreative udtryk og medvirke til et øget pres på miljøet.

Jeg var derfor ret afvisende, da Amalie luftede idéen om et nyt mærke. Det viste sig dog, at hun havde en løsning på alle mine bekymringer, og på kort tid havde hun linet et koncept op, som jeg ikke blot kunne stå inde for, men som jeg også så et vækstpotentiale i,” siger Pernille Engbirk til FashionForum.

En utraditionel forretningsmodel 

Pernille Engbirk og Amalie Engbirk dannede i starten af 2012 mærket ee12, og sammenlignet med andre mærker, har de en noget anderledes forretningsmodel. De har ingen lån eller investorer, de laver kun to mindre kollektioner årligt, de har et minimalt lager, og sidst men ikke mindst er materialebrug og produktionsprocesser så bæredygtige som muligt. Ifølge Pernille Engbirk er alle disse tiltag sammenflettet og en forudsætning for hinanden.

”Dét at vi ikke har nogle eksterne, finansielle partnere, gør at vi ved hver bestilling kræver 50 procent up front til dækning af produktionsomkostninger. De resterende 50 procent opkræves, når kunden får varen, og det beløb går til fragt, løn og lignende.

Denne betalingsmetode bevirker, at vi stort set ikke har en lagerbeholdning, men kun producerer den mængde tøj, der svarer til efterspørgslen. Vi letter dermed også det skadelige aftryk som tekstilproduktion sætter på miljøet,” siger Pernille Engbirk.

LÆS OGSÅ: Nyt dansk brand satser på slow fashion

Hun understreger, at bæredygtighed i materialebrug og design ligeledes er vigtige parametre i at drive ee12 som en ansvarlig virksomhed. Mens pels og skind udelukkende kommer fra fritgående dyr, er tøjet designet med hele livscyklussen for øje. Tøjet er derfor klassisk design med et minimum af trim for henholdsvis at forlænge tøjets brugbarhed og for at tilse bedre nedbrydelighed, hvis tøjet en dag bliver smidt ud

”I arbejdsmetode og design-DNA søger vi at være så bæredygtige, som vi kan. For os handler det ikke om at være perfekte på området, men om at gøre sig umage og tage et ansvar,” siger Pernille Engbirk.

Stigende vækst uden kompromis

Selvom både Pernille og Amalie Engbirk troede på deres noget anderledes forretningsmodel, var de spændte på, hvordan kunder ville tage imod den.

”Vi var nervøse for om vores kunder ville være skeptiske omkring vores betalingsmetode, men vores kunder forstår til fulde, hvorfor vi gør som vi gør,” siger Pernille Engbirk.

Derfor har ee12 også oplevet stigende vækst siden den første kollektion, hvor de kom ud med et overskud. Pernille Engbirk understreger dog, at selvom virksomheden vækster, så er det stadig nødvendigt for både hende og datteren at have et supplerende job ved siden af.

”Vores forretningsmodel og mærkets unge alder gør, at vi stadig har sideløbende arbejde. Vi vil dog ikke gå på kompromis med vores koncept, og derfor er vi også indforstået med at det kan tage lidt tid inden ee12 kan blive vores levebrød,” siger Pernille Engbirk.

Man kan på nuværende tidspunkt finde ee12 i København, Århus og Paris, hvor man på udvalgte datoer kan besøge deres galleri og bestille tøj fra den nyeste kollektion.