Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Novozymes lancerer ny miljøvenlig teknologi til blegning af denim

Den danske enzym-virksomhed Novozymes har udviklet en ny metode til blegning af denim med koldt vand.
Den danske enzym-virksomhed Novozymes har udviklet en ny metode til blegning af denim med koldt vand.

Når jeans skal have den helt rigtige vintage-farvetone, har det tidligere betydet et stort forbrug af kemikalier. Allerede for knap 20 år siden udviklede Novozymes derfor deres såkaldte DeniLite-teknologi, hvor de miljøbelastende kemikalier blev udskiftet med enzymer.

LÆS OGSÅ: ”Novozymes vinder innovationspris”

Nu har den danske virksomhed videreudviklet teknologien, så den tilmed fungerer med koldt vand.

”Vores koldblegningsløsning er effektiv ved vandhanetemperatur. Andre blegningsteknologier kræver et større forbrug af energi og vand og i visse tilfælde også flere trin i fremstillingsprocessen for at opnå samme blegningseffekt,” siger Ole Bill Jørgensen, der er business development manager hos Novozymes i en pressemeddelelse.

Moderigtig blegning i lyntempo

De hidtidige blegningsløsninger med enzymer har været baseret på de såkaldte laccase-enzymer, der ændrer den blå farve via oxidering fra ilt i vandet eller luften. Det kan ifølge Novozymes tage både lang tid og kræve, at processen gentages. Den nye enzymfarvningsteknologi er baseret på peroxidase-enzymer, som fungerer uden ekstra ilt fra hverken luften eller vandet.

Det betyder i praksis, at blegningsprocessen foregår i lyntempo. Ifølge Novozymes er 90 procent af blegningen klaret inden for 10 minutter i det kolde enzymfyldte vand.

LÆS OGSÅ: ”Fra bæredygtig idé til global udbredelse”

”Selv en enkelt vaskecyklus med denne teknologi kan skabe en række forskellige farvetoner. Vi tror på, at det fulde modepotentiale vil blive yderligere udviklet, når teknologien bliver bredt tilgængelig for industrien,” siger Ole Bill Jørgensen.

Den nye teknologi er desuden mere skånsom for denimmaterialet, som dermed bevarer sin styrke og elasticitet.