Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Tøjgigant vil udbrede ambitiøst kemiprogram

Den amerikanske tøjgigant VF Corporation vil styrke kampen mod farlige kemikalier i forsyningskæden, så de værste 10 procent af kemikalierne bliver afviklet – hvert år.
Den amerikanske tøjgigant VF Corporation vil styrke kampen mod farlige kemikalier i forsyningskæden, så de værste 10 procent af kemikalierne bliver afviklet – hvert år.

VF Corporation, der blandt andet står bag mærkerne The North Face, JanSport, Eastpak, Timberland, Vans, Reef, Lee og Wrangler, har besluttet at øge udbredelsen af deres kemistyringsprogram CHEM-IQ. Det skriver virksomheden i forbindelse med lanceringen af deres netop offentliggjorte CSR-rapport.

CHEM-IQ-programmet er udviklet i samarbejde med eksperter fra University of Leeds og University of Massachusetts, og det er progressivt indrettet således, at de værste 10 procent af kemikalierne, der bliver brugt i forsyningskæden (målt på graden af giftighed og volumen) skal elimineres hvert år.

LÆS OGSÅ: ”Seks italienske leverandører siger farvel til farlig kemi”

En anden af VFs eksterne samarbejdspartnere i udviklingen af CHEM-IQ er den aktivistiske miljøorganisation Natural Resources Defense Council (NRDC), som er så tilfredse med værktøjet, at de gerne ser det udbredt til hele tøjbranchen.

”VF har taget sig tid til og investeret ressourcer i at lancere den mest informationsbaserede og praktiske tilgang til kemisk nedfasning, som jeg kender til. Resten af ​​branchen vil lære, hvad den har brug for at vide ud fra resultaterne af VF-initiativet,” siger Linda Greer, der er direktør for miljøorganisationen NRDCs sundheds- og miljøprogram på VFs hjemmeside.

LÆS OGSÅ: ”Norge indfører forbud mod skadelig syre”

Kemikaliestyring i forsyningskæden kan være en kompleks affære, og VF har derfor tilstræbt at udvikle en metode, som er så simpel som muligt. Inspirationen kommer fra farveopdelingen i en pH-indikator.

”Kemistyring er blevet mere og mere komplekst i forsyningskæder. Vi erkendte, at den eneste vej frem var at løse disse komplicerede spørgsmål i begyndelsen af ​​processen og reducere kompleksiteten af hele styringssystemet. Inspireret af enkelheden og skalerbarheden af en pH-indikator, udviklede vi CHEM-IQ-screeningprocessen,” siger Sean Cady, der er VFs vice president for bæredygtighed i forsyningskæden.

LÆS OGSÅ: ”Adidas intensiverer afviklingen af farlig kemi”

Konkret fungerer CHEM-IQ-programmet efter følgende fem-trins-proces:

  • Fabrikker som samarbejder med VF skal opgøre deres beholdning af kemikalier.
  • VFs kemikalie-manager beslutter så, hvilke kemikalier fra den enkelte fabrik, som skal testes og giver fabrikken besked.
  • Den enkelte fabrik sender så en lille prøve af hvert kemikalie til VFs kemiske laboratorium.
  • Laboratoriet analyserer hvert indsendt kemikalie for over 400 farlige stoffer, og giver kemikaliet en rating: foretrukne (grøn), tilladte (gul), due diligence (orange) eller forbudte (rød).
  • Slutteligt modtager fabrikken en rapport om alle de fremlagte kemikalier, og er herefter forpligtet til at udfase brugen af de forbudte kemikalier.

Indtil nu har VF kørt CHEM-IQ-programmet på 102 udvalgte fabrikker, hvor de i alt har screenet omkring 1.000 kemikalier og fjernet 68 ton giftig kemi fra forsyningskæden.

VFs målsætning er, at CHEM-IQ-programmet skal omfatte alle fabrikker i Tier 1 (systuerne) i løbet af 2015.