Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Designmuseum Danmark åbner permanent mode- og tekstiludstilling

For første gang i museets snart 125-årige historie åbner det nu op for en permanent udstilling, som linder på låget til samlingens skatkammer af mode, tekstil og tilbehør fra 1700-tallet op til nutiden.
For første gang i museets snart 125-årige historie åbner det nu op for en permanent udstilling, som linder på låget til samlingens skatkammer af mode, tekstil og tilbehør fra 1700-tallet op til nutiden.

Fra hedebosyninger til Haute Couture – fra den 5. december 2014 præsenterer den nye udstilling “Mode & Tekstil / Fashion & Fabric” offentligheden for 400 års mode- og tekstilhistorie.

Med den permanente udstilling lykkes det museumsinspektør og kurator Kirsten Toftegaard og hendes lille, men dedikerede hold endelig at imødekomme et ønske fra offentligheden om at få indblik i museets unikke samling.

“Vi har i mange år vidst, at der var et stort publikum til samlingen. Der er mange grunde til, at tingene ikke har været udstillet før. Mode- og tekstilområdet har ellers været meget værdsat, især hos kvinder. Men vi har nok ikke haft en tradition i Danmark for at værdsætte indsamlingen og udstillingen af mode- og tekstil. Dermed har det også været en udfordring at rejse penge til at udstille objekterne,” forklarer Kirsten Toftegaard i et interview med FashionForum.

Når det ikke er helt omkostningsfrit at udstille mode- og tekstil, skyldes det, at stofferne kræver særlige forhold. Blandt andet kan de ikke tåle dagslys. Der ud over tåler de ikke udsving i fugt og temperatur:

”En stol for eksempel vil tage mindre skade af, at museumsgæster kommer ind med våde frakker og sådan noget. Der er tekstiler meget mere følsomme. Fibrene i tøj arbejder i varme og fugt, og det er en enorm belastning for et tekstil, der måske er 100 år gammelt,” uddyber Kirsten Toftegaard.

Kommer helt tæt på uden at røre

Materialernes sarthed er også forklaringen på, gæsterne ikke vil kunne røre ved de udstillede objekter – smørsyren, alle mennesker har i fingerhuden, vil over cirka 50 år ætse stofferne itu. For alligevel at give gæsterne en oplevelse af at komme tæt på, vil klædedragterne blive udstillet meget tæt på glasset i montrene. Endvidere vil der være skuffer med glasplader over, som man kan trække ud, så man kan se de udstillede objekter tæt på.

I alt vil over 500 genstande fra museets rige samlinger give et helt særligt indblik i designhistoriske aspekter inden for mode og tekstil med vægt på den danske udvikling gennem de sidste 400 år. Blandt andet vil man kunne opleve rokoko-kjoler fra 1700-tallet, Holger Blom-kreationer i silkeduchesse, et hav af finurlige og sjove accessories, nutidige danske modestjerner som Anne-Sofie Madsen og Henrik Vibskov samt tekstildesign af blandt andet Marie Gudme Leth og Lis Ahlmann.

Du kan læse mere om udstillingen HER.