Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Rana Plaza-fond udbetaler de første erstatninger

Halvandet år efter katastrofen i Bangladesh modtager de efterladte og de skadelidte nu erstatninger. Der mangler dog fortsat 20 millioner dollar, før der kan udbetales en fuldt dækkende erstatning.
Halvandet år efter katastrofen i Bangladesh modtager de efterladte og de skadelidte nu erstatninger. Der mangler dog fortsat 20 millioner dollar, før der kan udbetales en fuldt dækkende erstatning.

Ofre og efterladte får nu udbetalt første runde af erstatninger efter, at fabrikskomplekset Rana Plaza kollapsede for knap halvandet år siden. Over 1100 mennesker blev dræbt og mange flere såret i ulykken, der regnes for det største ikke-terrorforanledigede bygningskolaps i historien.

Det er The Rana Plaza Donors Trust Fund, som står for denne første udbetaling på i alt 1,6 millioner dollar (9,7 millioner kroner) til de 1.587 personer, som udgør cirka 40 procent af de erstatningsberettigede.

Fonden blev etableret i slutningen af januar i år, og bliver styret af International Labour Organization (ILO). Indbetalinger til fonden kommer primært fra en række af de brands, der fik produceret på Rana Plaza som for eksempel Primark, Loblaw, Kik, og danske Mascot, der fik fremstillet prøveordrer på fabrikken i 2011.

LÆS OGSÅ: ”Mascot betaler erstatning til efterladte i Bangladesh”

Erstatningsudbetalingen, som fandt sted 30. september samtidig den sidste dag, hvor ofre og skadelidte kunne søge om erstatning gennem fonden.

De resterende ansøgninger skal nu gennemgås, hvorefter de sidste udbetalinger efter planen vil blive udbetalt ved udgangen af november måned i år.

Som det ser ud i skrivende stund, vil der dog ikke være penge nok til at udbetale en fuldt dækkende erstatning.

Fonden har estimeret, at de samlede erstatninger til skadelidte og efterladte vil løbe op i 40 millioner dollar. Indtil videre har fonden dog kun modtaget knap halvdelen – 19,4 millioner dollar.

Kilder: just-style.com, ILO.org, ranaplaza-arrangement.org