Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Patagonia og Esprit lancerer kollektioner lavet af rester

De to tøjmærker har – uafhængigt af hinanden – netop udsendt capsule-kollektioner lavet af genbrug.
De to tøjmærker har – uafhængigt af hinanden – netop udsendt capsule-kollektioner lavet af genbrug.

Både Patagonia og Esprit har netop lanceret hver deres mini-kollektion, hvor hovedfokus har været at anvende så små mængder nye materialer som muligt.

Esprit har lavet deres ’Recycled Collection’ i samarbejde med den Hong Kong-baserede NGO Redress. Tøjet er lavet af overskydende stofrester fra Esprits øvrige produktion, som efterfølgende er blevet suppleret med genanvendt polyester.

QR-koder i tøjet

Kollektionen, som bliver solgt i udvalgte lande – herunder Danmark, skal dermed reducere mængden af tekstilaffald, spare vand og mindske CO2-udledning såvel som ”at fremme en mere bæredygtig livsstil,” skriver Esprit i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: ”Oeko-Tex lancerer ny mærkning”

Esprit har desuden udstyret tøjet i kollektionen med hangtags – en QR-kode, som forbrugerne kan scanne for at få information om forsyningskæden bag det enkelte stykke tøj – for eksempel hvilken fabrik, det er blevet produceret på.

Slidte jakker bliver til tørklæder

Også Patagonia står klar med en lignende kollektion. Det californiske outdoor-mærke, der har en lang tradition for arbejdet med bæredygtighed, lancerer nu mini-kollektionen ‘Truth to Materials’.

”Capsule-kollektionen består af syv styles, der udforsker radikalt nye måder at lave tøj på. Det er født af et ønske om på ny at forestille sig det første stadie i et produkts liv: Kilden til råmaterialerne,” skriver Patagonia på deres hjemmeside.

LÆS OGSÅ: ”Patagonia får ny CEO”

Ligesom hos Esprit er en del af tøjet fremstillet af stofrester, som ellers ville være røget på lossepladsen. Patagonia anvender i forvejen økologisk bomuld og genanvendt polyester i mange af deres varer, men fokus for den nye kollektion har været at nedbringe forbruget af ’jomfru-materialer’, farve mindre og gøre en dyd ud af håndværket.

Kollektionen indeholder blandt andet genanvendt uld fra indleverede brugte sweatere, bomuldsrester, som er blevet spundet til ny tråd, og endelig har de givet nyt liv til brugte, nedslidte jakker, som er repareret og omsyet til tørklæder.