Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Modeuge

Bæredygtig shopping er mere end blot grønne materialer

På The Green Walk lægger FashionForum vejen forbi tre butikker, der gør op med idéen om, at bæredygtig mode er lig sandfarvede kvaliteter og non-fit.
På The Green Walk lægger FashionForum vejen forbi tre butikker, der gør op med idéen om, at bæredygtig mode er lig sandfarvede kvaliteter og non-fit.

Under modeugen, havde direktør for Danish Fashion Institute Eva Kruse taget Miljøminister Kirsten Brosbøl (Soc.) under armen til en bæredygtig shoppingtur gennem de københavnske gader.

”The Green Walk” er et initiativ arrangeret af NICE, Nordic Initiative Clean and Ethical, under Danish Fashion Institute, hvor formålet er at sætte spotlight på grønne spillere, som på den ene eller anden måde har inkorporeret bæredygtighed i deres virksomhed. Denne gang lægger den grønne rute vejen forbi nyåbnede CHARE i Hyskenstræde, genetablerede Fonnesbech, der netop har lanceret deres første kollektion og Nudie Jeans Repair Shop i Illum.

LÆS OGSÅ: “Wackerhaus donerer nye kjoler til udlejningsbutik”

Alle tre butikker forsøger på hver deres måde at tilbyde bæredygtig mode, der hverken går på kompromis med kvalitet eller modemæssig appel. Som Eva Kruse påpeger: ”Man køber jo ikke tøj for at redde verden.”

”To huller og en lap, tak”

Solens stråler kysser kinderne mens vi slentrer fra CHARE i Hyskenstræde ned gennem Strøgets menneskemylder af fredagsglade turister og gademusikanter, hvor et besøg hos Nudie Jeans i Illum venter. Vi glider op ad rulletrapperne til tredje sal, hvor en ung, tatoveret fyr iklædt et mørkt, groft denimforklæde og en sort stråhat på hovedet spottes nede bagerst i jeans-landskabet. Han er allerede i fuld sving på symaskinen, hvor et par jeans er gået i sædet og trænger til en ny lap. I modsætning til mange andre steder er reparationerne nemlig ikke gemt væk ude i baglokalet, men foregår på den store industrielle symaskine ude i butikken blandt kunderne. En oplagt mulighed for at snuse til håndværket og måske lure et par tips eller tricks af, som man kan tage med hjem.

”Repairing is caring”. Sådan lyder sloganet hos Nudie Jeans. Med et forsøg på at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen, er den bæredygtige strategi, at når ens Nudie-jeans flækker i sædet, mister en knap eller blot trænger til et nyt look, så kan man komme ind og få dem repareret eller piftet op med en lap eller lidt slid – kvit og frit.

Bæredygtighed som et add-on

Selvom man hos Nudie Jeans går meget op i løbende at træne personalet i butikkerne i bæredygtig viden og salg – både med personaleaftener og events for kunder, hvor symaskinen ryger med under armen – så møder det grønne jeans-brand stadig den udfordring, at forbrugerne simpelthen ikke efterspørger bæredygtig mode.

“Når vi står og skal sælge, pointerer jeg meget, at vi ikke skal bruge bæredygtighed som udgangspunkt, for det forstår folk ikke. Det skal være en ekstra bonus,” fortæller Henrik Ifversen, der er sales director hos Nudie Jeans.

Det er dog en en udfordring, at kunderne ikke altid ved, hvor de kan finde bæredygtig mode, mener Miljøminister Kirsten Brosbøl.

”Jeg tror, at der er rigtig mange, der gerne vil købe bæredygtigt, men måske ikke ved, hvor man kan finde det. Så jeg tror, at det er branchen, der skal byde det til, så folk bliver opmærksomme på, at der rent faktisk er et alternativ til den konventionelle måde at lave tingene på. Så første skridt er, at branchen sætter sig i spidsen på udviklingen,” kommenterer Miljøminister Kirsten Brosbøl.

LÆS OGSÅ: ”Økobomuld eller genbrugs-polyester – Besøg Nordens største grønne materialebibliotek”

Eva Kruse er enig i, at det ikke er forbrugerne, der kommer til at drive ændringen, men at det er branchen, der skal beslutte sig for at skubbe varerne ud på markedet:

”Forbrugerne skal nok købe dem og respondere på dem, hvis designet og pasformen er der. Så bærdygtighed fungerer nærmere som et add-on. Man køber jo ikke et par jeans, man får en dårlig røv i, bare fordi de er bæredygtige.”

Læs mere om NICE-initiativet “The Green Walk” og hvilke butikker, der er med lige her.